Zánět močového měchýře odráží vztahové problémy, velká zátěž se ozývá v zádech, popisuje koučka

23. květen 2023

Vztahová a psychologická koučka Petra Podzimková vede lidi k tomu, aby znovunabývali ztracený klid. Aby si vážili sami sebe a dokázali si udržet odstup od věcí, které by je mohly trápit. V magazínu Zdravíčko mluví mimo jiné o tom, jak důležitá je jistota v partnerském vztahu a jak se mohou psychické problémy odrazit v našem zdraví.

Petra Podzimková upozorňuje například na to, že každý člověk by měl dokázat si sám v sobě vybudovat pocit jistoty. „Měli bychom pracovat na tom, že jsme si jisti sami sebou, jsme se sebou spokojení, vystačíme si sami se sebou a víme, co chceme. Nespokojenost souvisí právě s tím, že často nevíme, co vlastně chceme a co od druhého chceme. A že druhý nedělá to, co my bychom chtěli, aniž bychom mu to řekli,“ líčí.

Když člověk dokáže přijmout sám sebe a má dostatek sebelásky, dokáže to dávat najevo i svému okolí, které pak pocity zrcadlí a vzniká harmonie. „Pak jsme schopni o tom i otevřeně komunikovat, říct, co vlastně chceme a co nechceme, a jestli je to v pořádku pro partnera,“ dodává koučka.

Čtěte také

Konfliktní situace, vztahové a psychické problémy se podle ní promítají i do zdraví člověka. „Když žijeme dlouhodobě v zátěžových situacích, stresu, strachu, nespokojenosti, nenaplněných očekáváních, křivdách, které si neseme celý život, odrazí se to na našem zdraví. To je takzvaná psychosomatika – to, jak se cítíme uvnitř, se projevuje navenek celou řadou nemocí,“ říká.

Petra Podzimková připomíná, že emoční příčiny nemocí jsou již popsány. „Hodně časté jsou třeba různé záněty v těle. Zánět močového měchýře je spojován se vztahovými problémy. Bolesti zad, ramen se objevují při velké zátěži, když si toho naložíme moc, jak se říká,“ uvádí.

„Třeba i obyčejná chřipka, když je intenzivní, je takovým znamením těla, že něco asi není v pořádku. Je to takové upozornění, že bychom se možná měli zastavit,“ doplňuje.

Celý rozhovor o zdravém sebevědomí a zdravém těle se vztahovou a psychologickou koučkou Petrou Podzimkovou si poslechněte v magazínu Zdravíčko online.

Spustit audio

Související