Žalobou Babiše chce Šafr pozvednout politickou kulturu v zemi

27. květen 2015

Novinář Pavel Šafr žaluje ministra financí Andreje Babiše. I když je důvodů pro žalobu více, v centru sporu stojí fakt, že šéf hnutí ANO nazývá publicistu parchantem a psychopatem.

Má Šafr šanci domoci se omluvy a finanční satisfakce? Je normální, když politik takto atakuje novináře? Je v tomto Andrej Babiš skutečně ojedinělý?

„Daleko důležitější než úpadek politické kultury nebo Babišova slova je kumulace jeho moci," řekl v pořadu Pro a proti publicista, šéf Svobodného fóra a bývalý šéfredaktor několika deníků a týdeníků Pavel Šafr.

Nad podáním žaloby podle vlastních slov přemýšlel asi měsíc, důvodů pro ni má dostatek: nejsilnější český politik ho opakovaně veřejně nazývá psychopatem a parchantem, a vždy v situaci, kdy se snaží prezentovat veřejnosti, že rozsah jeho moci je pro naši společnost nebezpečný.

„Babišova moc postrádá to, co je pro liberální stát nejdůležitější, a to je rozdělení. Svobodná společnost je vždy postavena na dělbě moci, a média jsou od této moci také oddělena,“ vysvětlil publicista.

Ten je zvyklý, že názorový oponent bude reagovat věcně na to, co napíše. „To ale on neumí, a dělá to přesně jako to dělala státní bezpečnost v době normalizace: všichni, kteří byli v opozici proti režimu, byli státní bezpečností označováni za alkoholiky, psychopaty a jinak deklasováni.“


Šafr: „Martine, lidé ví a hledají. Ví, že tebou opěvovaná média svobodná nejsou, a nemyslím tím ta veřejnoprávní, ale všechna ta, které tvůj šéf vlastní. Jejich novináři mají velkou svobodu podporovat tvého šéfa, a ty máš také ohromnou svobodu sloužit svému šéfovi. Lidé ale hledají alternativu, a právě v tom je ta svoboda.“

Poslanec hnutí ANO a bývalý komentátor Mladé fronty DNES Martin Komárek si je jistý, že nejen Andrej Babiš, ale celé hnutí ANO politickou kulturu v Česku výrazně pozvedá.

„Těšíme se plné svobodě slova, takže můžeme poslouchat všechny názory, ale můžeme si naštěstí i vybrat,“ reagoval na Šafrovy komentáře k osobě Andreje Babiše.


Komárek: „Pavel Šafr se na veřejnosti obnažil a ukázal, proč Andrej Babiš reaguje tak, jak reaguje. Srovnání se státní bezpečností je podlý a zákeřný útok, na který chlap obyčejně reaguje fackou nebo ostřejším výrazem. Babiš zareagoval ostřejším výrazem, já si nemyslím, že to je šťastné od vrcholného politika, ale naprosto to po takových podlostech chápu. Pavel Šafr Babišovi nahrál, protože Šafrův elektronický plátek mají v podstatě nulovou sledovanost a Šafr ví, že když se bude soudit s Babišem, tak se zviditelní.“

Podle Komárka nejsou urážky politiků na adresu novinářů ničím neobvyklým. „Mě Jiří Paroubek nazval něčím mnohem horším než parchantem, pan Zeman mě ve své knize potupil ještě hůře, přesto bych v životě tyto pány nežaloval.“

Poslanec by si to s nimi vyřídil jako novinář, ale podávat na politiky žalobu považuje za trapné. Svého stranického předsedu ale omlouval.

„Andrej Babiš je člověk velice temperamentní, kromě toho, že je velice kultivovaný a kulturní, někdy se ale nechá vytočit piškuntálem Kalouskem, jindy piškuntálem Šafrem,“ shrnul Martin Komárek.

autoři: Renata Kalenská , oci
Spustit audio