Žalobci vyšetřují sami sebe, ať vznikne nezávislý orgán, žádá advokát. Bude to lampárna, míní oponenti

12. září 2017

Sněmovní komise pro vyšetřování úniků z vyšetřovacích spisů má práci v podstatě za sebou, čeká ji jen prezentace závěrečné zprávy před ostatními poslanci. Už nyní jsou ale známy její hlavní závěry a návrhy, jak úniky informací omezit. Orgány činné v trestním řízení mají podle komise povinně evidovat své kontakty s médii a na Nejvyšším státním zastupitelství by měl vzniknout orgán, který by vyšetřoval trestnou činnost státních zástupců.

„Dokážu si to představit, ale nejsem si jistý, jestli to něco vyřeší. Se slabými články je státní zastupitelství schopné se vypořádat už nyní, v minulosti byli stíháni žalobci, kteří se dopustili úniků nebo manipulací se spisy. Účel specializovaného útvaru nechápu,“ říká prezident Unie státních zástupců Jan Lata.


Člověk, který se údajně měl něčeho dopustit, vyřizuje trestní oznámení. To je naprosto šílený systém, který má být změněn.Jan Vučka

Státní zástupci podle něho nepřivírají oči nad delikty svých kolegů, věci jsou navíc obvykle delegovány do jiného kraje, kde nejsou žádné vazby. „Státních zástupců je dvanáct set, takže nejsme žádná velká rodina, která by držela při sobě,“ dodává.

Žalobci vyšetřují sami sebe

S tím ovšem nesouhlasí bývalý státní zástupce Jan Vučka. Typická situace podle něho je, že probíhá vyšetřování případu a přijde trestní oznámení, že státní zástupce manipuluje s důkazy. Věc ale obvykle připadne právě žalobci, kterého se týká, protože je to vyhodnoceno jako podnět k přezkumu případu.


Pokud by to měl řešit specializovaný orgán, byla by to lampárna, kam by se obvinění obraceli se stížnostmi, že státní zástupci postupují nezákonně, neboť si je dovolili stíhat.Jan Lata

„Chápu, že kolega Vučka je advokát a hájí své barvy. Když obviněný nesouhlasí s postupem státního zástupce, tak říká, že věc je zmanipulovaná a nezákonná. Takové trestní oznámení je součást obhajoby a státní zástupce ji může vyřídit sám,“ oponuje Lata. Podle něho je třeba odlišit reálné trestní oznámení, kde je nějaké podezření.

Marný boj

Komise také navrhuje, aby orgány činné v trestním řízení povinně evidovaly a zakládaly do spisů své kontakty s médii. Lata i Vučka se shodují, že by to jen zbytečně zatěžovalo poctivé policisty, zatímco ti, kdo by novinářům informace skutečně předávali, by o svých schůzkách nesepisovali záznamy do spisu.

„Jsem skeptik, s úniky informací se účinně bojovat nedá. Se spisem přijde do styku velké množství lidí a nemůžete všechny na každém kroku sledovat, abyste odhalili, kdo to byl,“ uzavírá Vučka.

autor: bum
Spustit audio