Žaloba na prezidenta je jaderná zbraň, v kauze Novičok nemá velkou šanci, hodnotí ústavní právník

18. květen 2018

Senátoři za hnutí STAN se chystají připravit ústavní žalobu na prezidenta Miloše Zemana. Svými výroky o výrobě Novičoku v Česku se podle nich měl dopustit velezrady. Zeman v reakci na to řekl: „Ti, kdo mě označují za velezrádce, by si měli zajít k psychiatrovi, a to je moje jediná reakce.“

„My to hodnotíme jako krajně závažné. Prezident opakovaně měnil svá stanoviska, vysloveně nemluvil pravdu, manipuloval s fakty, jeho slova byla využita proti našim spojencům a porušil zákon, protože prozradil utajované skutečnosti,“ říká senátor Jiří Šesták (STAN).

Libor Dvořák: Prezident Zeman působí jako ruský vlivový agent

Český prezident Miloš Zeman

Prezident opět šokoval, když včera prohlásil, že se v Brně testovalo malé množství nervově paralytického jedu Novičok. Ne někdy před lety, ale loňského listopadu. Citoval ale jen zprávu BIS, která říká, že jed byl pak ihned zničen.

Senátoři nyní chtějí shromáždit fakta a po poradě s ústavními právníky se rozhodnou o případném návrhu žaloby. Jasno by podle Šestáka mělo být během několika týdnů, nejpozději do konce června.

Podnět k ústavně žalobě může předložit nejméně jedna třetina senátorů, třípětinovou většinou ho pak musí schválit Senát i Poslanecká sněmovna. „Tahle věc znepokojuje většinu senátorů. Bude záležet na materiálů, který by se případně předkládal plénu. Tam by se musela vyjednat podpora. Ale do té doby to není důležité,“ tvrdí.

Prezidentovo konání je rizikové. Víme, co udělá příště? A podívejme se, jak jednal v minulosti. Kolikrát prokázal svou orientaci na Rusko a kolikrát se dostal na hranu ústavy. Bereme to i jako symbolické gesto, že tyto věci se nám nelíbí.
Jiří Šesták

Ústavní právník Marek Antoš připomíná, že žaloba na prezidenta se netýká jen velezrady, ale i hrubého porušení ústavního pořádku. „Je to takový jaderný kufřík, tedy velmi silná zbraň proti prezidentu republiky, a měla by být vyhrazena pro ty nejzávažnější případy porušování ústavy,“ říká ústavní právník Marek Antoš.

Čtěte takéZeman ohrozil bezpečnostní zájmy Česka. O Novičoku řekl nepravdy, shodl se senátní výbor

Zeman se podle něj už několikrát dostal na hranu ústavy, například když odmítal vyhovět někdejšímu premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) v odvolání ministra financí Andreje Babiše (ANO).

Senátoři tehdy zvažovali ústavní žalobu, ale prezident nakonec ustoupil. „Tento případ byl silnější. Neznám konkrétní skutkové okolnosti, ale nezdá se mi, že by měla aktuální iniciativa velkou šanci,“ dodává Antoš.

autoři: Michael Rozsypal , ert
Spustit audio

Související