Zákrok ve francouzském rychlovlaku ukazuje, že hrdinství má mnoho podob

„Po útoku ve francouzském rychlovlaku Thalys je Evropa konfrontována s takovým druhem terorismu, který je naprosto nepředvídatelný.“ S těmito slovy se francouzský deník La Croix vrací k incidentu z minulého pátku, při kterém marocký radikální islamista zaútočil na cestující ve vlaku jedoucím z Amsterdamu do Paříže.

Vážně přitom zranil tři osoby, poté ho zneškodnili cestující – v této souvislosti se zvlášť statečně zachovali především tři Američané, vojáci v civilu.

Nový, nepředvídatelný druh terorismu se podle La Croix vyznačuje tím, že pachateli jsou osamělí jednotlivci. Ti jednají spontánně, aniž by byli příslušníky nějaké skupiny, která by jim poskytovala logistickou podporu.

„Tito lidé se očividně ničeho nebojí, ani zatčení, ani smrti, a zabíjejí naprosto svévolně. Úřady v takových případech zůstávají bezmocné, nemohou útokům nijak předejít,“ konstatuje francouzský list.

Čtěte také

„Nikdy nebudeme zcela bez rizika. Už proto, že společnost by nikdy nesouhlasila se stálým sledováním a zdlouhavými kontrolami v prostředcích veřejné dopravy. V podobných situacích je zkrátka každý občan povolán k naprosté bdělosti. Je potřeba, abychom zostřili své vnímání podezřelého chování a v případě nutnosti jednali,“ doporučuje La Croix.

Na páteční útok ve francouzském rychlovlaku ve svém komentáři reaguje také britský deník Guardian, který píše:

Nikdy nebudeme zcela bez rizika. Už proto, že společnost by nikdy nesouhlasila se stálým sledováním a zdlouhavými kontrolami v prostředcích veřejné dopravy. V podobných situacích je zkrátka každý občan povolán k naprosté bdělosti

„Klasické hrdinství si žádá vlastnosti, jako jsou šlechetnost, obětavost a mimořádná odvaha. V dnešní době ale taková představa hrdinství ostře kontrastuje s mimořádnými činy naprosto normálních lidí. Společnost potřebuje své hrdiny.“

„Do dějin vešla spíše jména těch hrdinů, kteří sloužili v armádě a smrti se postavili díky svému povolání. Ale hrdinství má řadu forem. Jeden z Američanů, kteří ve francouzském rychlovlaku zneškodnili islamistického útočníka, student Antony Sadler, dostal na tiskové konferenci v Paříži otázku, jestli je možné vzít si z útoku nějaké ponaučení. Jeho odpověď zněla: Důležité je, aby člověk jen nečinně nepřihlížel.“ Tolik britský Guardian.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: Šárka Daňková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.