Zákon o prodejní době je jeden z největších zmetků roku 2016, říká prezidentka Svazu obchodu

3. leden 2017

ROZHOVOR. Podnikatelské svazy podaly ústavní stížnost, ve které žádají zrušení zákona o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě. Stížnost, kterou iniciovaly Svaz obchodu a cestovního ruchu společně s Hospodářskou komorou, podepsalo také 19 senátorů.

O důvodech podání stížnosti mluvila v Ranním Plusu prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu Marta Nováková.

Proč jste se obrátili právě na Ústavní soud? Myslíte si, že se zákon o prodejní době dotýká některých ústavně zaručených práv?

Samozřejmě. Kdybychom se nedomnívali, tak bychom se na tom mohli dost obtížně domluvit. Zákon je dle našeho názoru jeden z největších legislativních zmetků minulého roku, protože je v mnoha směrech diskriminační. Zákon zasahuje do svobody podnikání v určitém oboru, což je v tuto chvíli obchod, ale pouze pro některé – v zákoně je určená hranice 200 metrů čtverečních, která byla určená pravděpodobně nějakým pohledem z okna. Výmluvy na to, že v západní Evropě je to podobné, jsou zcela nepředmětné. Takže zákon je diskriminační vůči určitému typu podnikatelů, navíc zasahuje do svobody jednotlivce, protože v důvodové zprávě se uvádí, co máme v tom dnu dělat – proto že ten zákon je. Že máme se svými rodinami chodit na návštěvu kulturních památek. Já jsem přesvědčena o tom, že je trošku naivní domnívat se, že můžeme národ vychovávat prostřednictvím zákona, kde mu zakážeme chodit nakupovat, když zavřeme.

Odboráři ovšem povinné zavírání obchodů při státních svátcích vítají. Mluvíte o tom s prodavači a prodavačkami? Co na nový zákon podle vašich zkušeností říkají?

Odboráři ho vítají - já tomu říkám, že to je tzv. odborářský marketing. Odbory potřebují být zviditelněné a toto je docela hezká cesta, jak by se mohly zviditelnit. Nicméně záleží na každém zaměstnavateli, jaké domluví podmínky se svými zaměstnanci, a myslím, že tady je velká role odborů, aby si domlouvali takové podmínky, že kdo nechce pracovat o státních svátcích, pracovat nemusí, a obchodníci nikoho takto pracovat nenutí. Každý si může svobodně vybrat, jestli půjde pracovat do obchodu, nebo do obchodu pracovat nepůjde. Stejně jako když se rozhodne pracovat ve zdravotnictví, tak musí vědět, že bude mít noční směny. Stejně tak je to i v obchodě – když se rozhodnu tam jít pracovat, tak musím počítat s tím, že budu pracovat v té oblasti, ve které si mě najali, i o sobotách a nedělích.

To je pravda, ale máte nějaký námět, jak ošetřit, aby si i zaměstnanci obchodů mohli užít sváteční dny? Protože podle některých z nich to bylo opravdu neúnosné.

Každý z nich se může dohodnout se svým zaměstnavatelem, jak bude pracovat. Je celá řada zaměstnanců, kteří čekají právě na tyto dny, protože jsou tam speciální příplatky, a obchodníci principiálně nemají problém zajistit pracovníky na sváteční dny. U některých obchodníků jsou dokonce pořadníky na to, aby mohli jít o těch svátečních dnech pracovat.

Takže vy upřednostňujete osobní dohodu mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem?

Přesně tak.

Zákazníci novou legislativu pocítili loni poprvé 28. října a o vánočních svátcích. Máte už informace o tom, jak se to projevilo na tržbách obchodů?

Máme nějaké základní informace, komplexní informace o tržbách ještě nejsou, ale samozřejmě se úbytek tržeb projevil především u nepotravinářských obchodníků, ale projevil se i u potravinářských obchodníků. Je třeba si uvědomit, že je tu hodně nejasností kolem tohoto zákona. Víme dobře, jaké se vedou diskuse kolem e-shopů, jestli mohou nebo nemohou mít otevřeno, jestli výdejna je prodejní plocha nebo není, protože ten zákon byl v mnoha směrech nejasný a zákazníkům to akorát způsobilo zmatky.

Takže prováděcí vyhláška není dostatečná?

Prováděcí vyhláška zatím ještě neexistuje, tu bude teprve Česká obchodní inspekce chystat. I ona byla trošku zaskočena tím, co má kontrolovat a jak to má kontrolovat. Takže ta teprve bude vznikat a v prováděcí vyhlášce se teprve ujasní, co je a není prodejní plocha, jak ji měřit a další náležitosti. Myslím, že příklad Alzy povede k určitému soudnímu jednání. Nevěřím tomu, že Alza dobrovolně zaplatí pokutu, a u soudu se rozhodne, jestli je ten zákon v pořádku, nebo není.

autoři: všt , jpr
Spustit audio