Zákaz nezákaz, krade se čím dál tím víc, říká o barevných kovech předseda Svazu měst a obcí

12. listopad 2014

Česko je velmocí v počtu výkupen sběrných kovů. Mnohé z nich poskytují odbyt ukradeným kolejím, dopravním značkám nebo hřbitovním urnám. Přesto poslanci odmítli vládní návrh, podle kterého by fyzické osoby nesměly za barevné kovy i železo dostávat peníze.

Od příštího roku bude platná vyhláška ministerstva životního prostředí, která znemožní platit ve sběrnách na ruku. Výkupny se brání, že zákazy plateb postihnou i slušné občany a sběrny jenom proto, že stát není schopen vymáhat dodržování práva.

„Stačí zakázat vykupovat jen kolejnice, vedení, pietní předměty jako urny nebo kříže,“ navrhl v pořadu Pro a proti předseda Svazu měst a obcí České republiky Dan Jiránek.

Podle něj se ale nestalo vůbec nic, i když byl tento zákaz zaveden už v minulosti. „Naopak, krade se čím dál tím víc.“


Jiránek: „Když to stát neumí, tak je nám líto, ale je potřeba to zakázat úplně, protože polovičatá řešení, jako zákaz výkupu těchto věcí vede jenom k tomu, že se jich více rozbíjí nebo se vozí do sběren večer, ale nestalo se to, že by se méně kradlo.“

Jiránek předložil statistiky: trestných činů bylo za poslední rok zhruba 12 tisíc, nahlášených krádeží je zhruba za 500 milionů korun.

„Musíme si ale uvědomit, že ne všechny krádeže se hlásí, a ne všechny jsou trestným činem. Ve skutečnosti jsou krádeže třikrát až pětkrát častější a hodnota škody pětkrát až desetkrát vyšší.“

Nejde jen o majetek, připomněl Jiránek. „Ničí se značky, krade se zabezpečovací zařízení železnic, sdělovací kabely, přesekává se optika. Škody, které jsou tím způsobeny, jsou řádově vyšší.“

„Pokud to stát není schopen zabezpečit jinak, tak to musí zabezpečit aspoň tak, že tu věc udělá naprosto nelegální,“ tvrdí předseda Svazu měst a obcí.

Předseda Svazu průmyslu druhotných surovin Petr Šulc má zkušenosti odlišné, a ze současného neutěšeného stavu viní stát.


Šulc: „Jsme přesvědčeni, že stát na kontrolní činnost poněkud rezignoval. Pokud bychom zabrousili do statistiky kontrol, které provedla Česká inspekce životního prostředí, tak vidíme, že kontrolní činnost za dva roky poklesla na jednu třetinu činnosti, která byla v roce 2007 a 2008. To je signál pro nelegálně působící subjekty, aby svou činnost znásobili, protože stát na ně nevidí.“

„Prosazujeme to, aby se věnovala pozornost organizovaným skupinám, které se zabývají takovými krádežemi,“ vyzval předseda Svazu průmyslu druhotných surovin.

Ten je přesvědčen, že restrikce nic neřeší: „Zákazy povedou k převedení tohoto podnikání do šedé nebo černé zóny ekonomiky, a de facto na tom bude tratit jak občan, tak i stát.“

Služby, které výkupny druhotných surovin poskytují občanům jsou potřebné. „Legálním způsobem přicházíme k majetku, který když doslouží, je na čase se postarat o jeho likvidaci,“ vyzdvihl úlohu celého systému Šulc.

„Byli bychom velmi rádi, kdyby se ministerstvo životního prostředí i zákonodárci zamysleli nad tím, že by kontrolní kompetence měly dostat obce. Protože jsou v místě, kde jsou výkupny, a právě obce by i z udělené sankce měly mít profit,“ soudí předseda Svazu průmyslu druhotných surovin.

autoři: tpa , oci
Spustit audio