Zájem žen o technické obory roste. Teď bojujeme za flexibilitu úvazků, říká zakladatelka Czechitas

3. březen 2023

Ženy mají přirozený talent ovládat IT, myslí si v neziskové organizaci Czechitas. Jak uvádí její zakladatelka Dita Formánková, zájem žen neustále roste: „Rekvalifikujeme 300 až 500 žen do technických pozic, ten zájem registrujeme každým rokem větší. I zastoupení žen na technických oborech se v porovnání s rokem 2016 zdvojnásobilo. Teď ale bojujeme s tím, aby našly uplatnění na pracovním trhu a dostatečnou flexibilitu, kterou většinou ženy potřebují.“

Uplatnění žen podle ní napomohla například i covidová pandemie, která ukázala, že dovednosti v informačních technologiích jsou potřebné pro výkon téměř jakékoli profese: „Poslední výzkumy dokonce ukazují, že z původní predikce nějakých 50 procent profesí, kde budou do roku 2030 potřeba digitální dovednosti, se to navýšilo na 90 procent.“

Čtěte také

V odvětví informačních technologií podle Formánkové chybí talentovaní lidé a firmy je tak musejí lovit i v netradičních skupinách obyvatel. „Není to o tom, že by odmítali ženu zaměstnat. Spíš to prostředí mají nastavené tak, že se k nim ženy většinou ani nehlásí nebo je odradí maskulinní prostředí plné předsudků,“ uvádí ředitelka pro diverzitu, inkluzi a spolupráci s komunitami v Avast Software.

V zahraničí je prý zastoupení žen v technických oborech daleko vyšší než v Česku, které je na chvostu evropských zemí. „Jsme konzervativní společnost, kde jsou profese rozdělené na ryze ženské a ryze mužské. A to se těžko dohání. Přestože výrazně víc žen má zájem o technické obory, tak stagnujeme na 9–10 procentech, oproti evropskému průměru, který je 19 procent,“ srovnává.

Ženy o sobě často pochybují a potřebují souhlas okolí, než nějakou pozici přijmou.

Zároveň ale zdůrazňuje, že ve výsledku vždy rozhoduje kompetence a způsobilost pro výkon konkrétní pozice. „Když jsem pracovala na odstranění předsudků v náboru, tak jsme vynaložili velké úsilí, aby se tam objevilo více žen, ale vybíráte na základě toho, jak se člověk hodí na tu pozici,“ dodává.

Nízké sebevědomí

Největším předsudkům podle Formánkové čelí ženy mezi 30 a 34 lety, protože firmy se obávají ztráty kontinuity kvůli odchodu na mateřskou dovolenou, která je u nás jedna z nejdelších na světě. Ženy se často vrací třeba až po 4 až 8 letech a mezitím ztratí kontakt s vývojem oboru.

„Řešením jsou zkrácené úvazky, aby se mohly do práce vrátit dřív a udržely si kontakt s oborem. Ony opravdu chtějí, ale možnosti snížených úvazků tam často nejsou,“ podotýká.

10 pod 40

Český rozhlas Plus oslaví v březnu tohoto roku deset let od začátku svého vysílání. V rámci oslav nabídne také rozhovory s deseti výjimečnými mladými osobnostmi pod 40 let.

Obecně málo žen bývá i ve vedení firem, což souvisí s mírou jejich zastoupení, svou roli ale hraje i nižší sebevědomí. „Často o sobě pochybujeme a potřebujeme souhlas okolí, než nějakou pozici přijmeme. Jsou studie, že žena se přihlásí o kariérní postup v případě, že splňuje 100 procent požadavků, ale muž už při splnění 60 procent,“ upozorňuje.

Vyšší diverzita pokud jde o pohlaví i věk je přitom pro firmy výhodná: „Čerpáte z daleko většího množství nápadů na řešení problémů. Studie ukazují, že vede k daleko větší inovativnosti firem i zhruba osmiprocentnímu nárůstu ziskovosti,“ uvádí Formánková.

Poslechněte si celý rozhovor v Interview Plus.

autoři: Šárka Fenyková , ert

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.