Zájem bezpečnosti může být i nad právem shromažďovacím, říká Roman Váňa

14. duben 2016

Postup policie při návštěvě čínského prezidenta v Praze bude tématem mimořádné schůze sněmovny příští čtvrtek. Podaří se rozptýlit pochybnosti o postupu policie během březnové návštěvy čínského prezidenta v Praze?

„Přijde mi to jako dosti zástupný problém. V podstatě někdo si zase hledá důvod, jak se navézt do pana prezidenta, případně do policie,“ říká v dnešním Interview Plus předseda sněmovního Výboru pro bezpečnost Roman Váňa z ČSSD.

„Uvědomme si, že tady byla návštěva chráněné osoby, druhého nebo prvního nejmocnějšího muže planety, že to byla velmi velká, výrazná bezpečnostní akce, které se účastnilo několik tisíc policistů, a že ta akce proběhla reálně bez incidentů, bez ohrožení bezpečnosti,“ vysvětluje dále Váňa a pokračuje: „Pokud si budeme povídat o tom, jestli se policisté někde s někým strkali nebo tahali o nějakou vlajku, pak to jistě může být důležité z hlediska nějakého excesu, ale ta policejní akce jako taková byla úspěšná.“

Prezidentovo hodnocení

Prezident Miloš Zeman v úterý na Pražském hradě řekl skupině policistů, že jejich nevděčný úděl často spočívá v tom, že brání projevu duševně nenormálních lidí. „Já bych nechtěl být ten, kdo vykládá slova pana prezidenta, to mi opravdu nepřísluší. Chápu, že role policie v takové chvíli je nevděčná, protože ten policista bez ohledu na to, co si myslí, musí plnit svůj úkol a musí se postavit mezi dva názory, mezi dvě skupiny lidí,“ komentuje slova prezidenta Roman Váňa.

Je ale na místě mluvit o duševně nenormálních lidech? „Jde možná o to, že vztah ke státnosti, vztah k národu a podobným pojmům se vytrácí, a to mi přijde jako určitá degenerace ducha v rámci národa. Tam bych možná i trošku s panem prezidentem souhlasil, i když jenom trošku,“ vysvětluje Váňa a dodává, že sám by tato slova nepoužil.

Je bezpečnost důležitější než svoboda shromažďování?

Roman Váňa

Dalším tématem rozhovoru je skutečnost, že policie zabránila několika stovkám lidí ve vstupu na místo povolené demonstrace na Hradčanském náměstí. „Zřejmě se dostaly do konfliktu dvě zákonné věci. Myslím, že asi byla chyba z hlediska magistrátu povolovat demonstraci na místo, kde bylo vyhlášeno dopravně inženýrské opatření,“ podotýká Váňa.

„Možná bychom si měli začít zvykat, že v případech, kdy je vyhlášen stupeň teroristického ohrožení, bude policie nekompromisní a bude uzavírat určitá území, kde hrozí jakákoliv rizika, a že občané to prostě budou muset respektovat ve vlastním zájmu,“ říká Roman Váňa a dodává: „Já si myslím, že zájem bezpečnosti, zájem přežití nás všech, v určitou chvíli je i třeba nad právem shromažďovacím.“

Nemůže vést nadřazování bezpečnosti nad právem shromažďovacím ke vzniku policejního státu? Záznam pořadu Interview Plus si můžete poslechnout v audioarchivu Českého rozhlasu Plus.

autoři: Michael Rozsypal , jpr
Spustit audio