Žádné možná, ale jasné ano, či ne. A drzost navrch, říkají o nové KDU-ČSL její členky

25. květen 2015

O víkendu proběhl volební sjezd křesťanských demokratů. Strana si ponechá svého vůdce, ale volá po změnách: chce se zbavit nálepky klerikální strany a přilákat i nevěřící.

Členové strany také plánují drzejší vystupování a chtějí nová témata. Je toho KDU-ČSL schopna?

„KDU-ČSL má novou dynamiku, má energii mladých lidí, její potenciál je veliký,“ řekla v pořadu Pro a proti europoslankyně za KDU-ČSL Michaela Šojdrová.

Podle ní je samotnou zárukou věkové složení předsednictva strany s věkovým průměrem 43 let.

Europoslankyně je přesvědčena, že je nezbytné, aby stranu voliči viděli jasně a čitelně. I to je ale změna, ke které dochází, dodala.

„Marián Jurečka na sněmu řekl, že lidovecké možná už není možné, nechceme ho, neopakujeme ho, říkáme jasné ano, či ne,“ citovala stranického kolegu Šojdrová.

Možnost ukázat, že se lidovci mění, už byla. „Když se jednalo ve vládě o podpoře cesty prezidenta do Ruska, řekli jsme jasné ne, a pokud ano, tak za jasných podmínek.“

S podílem žen ve vedení strany ale Šojdrová spokojená není.


Šojdrová: „Při volbě vedení celostátního výboru byly v přímé volbě zvoleny dvě ženy, a je dobré vidět, kde tyto dvě předsedkyně jsou: v krajích, kde nemáme poslance, a nemáme senátora. Jsou to kraje velmi obtížné, a přitom tyto ženy šly do toho, aby tam situaci zlepšily.“

Mladá členka KDU-ČSL Lucie Kmentová ženskou otázku ve straně vidí stejně, ale mluví i o jejich příčinách.


Kmentová: „V současném předsednictvu mi chybí ženy. Ty ve straně zastávají asistentské pozice, a přitom lze jejich potenciálu využít mnohem lépe. Můj postřeh je, že samy ženy do značné míry přijímají tuto submisivní roli, že nechtějí ve straně rozhodovat, být vidět. Jsou velmi skromné.“

Přesto strana podnikla několik kroků, kterými se už odlišila od „té Cyrilovské, Kasalovské strany,“ tvrdí lidovkyně. Je třeba ale pokračovat, dodala.

„Budu moc spokojená, když se ještě strana zbaví té nálepky tzv. lidoveckého možná. Buď ano, nebo ne, a ne sedět mlčet, raději nebýt vidět. Ano, nebo ne, a nic mezi tím,“ rezolutně požaduje Kmentová.

Ta zmínila i problém, který má se stranickými přeběhlíky. „V roce 2010 bylo zajímavé sledovat, že potápějící loď krysy a potkani opouštějí jako první. A přijde mi smutné a skličující, když tyto lidé mají v dnešní době funkce na ministerstvech. Je smutné, že se na současnou KDU-ČSL přilepily různé rychlokvašky, lidé, kteří z toho chtějí mít vlastní zisk.“

Výzvu místopředseda Sněmovny za KDU-ČSL Jana Bartoška k drzejším lidovcům bere vážně.

„Tato poloha mi docela jde. I proto nechci zastávat stranickou funkci. Našla jsem si svou polohu v aktivistickém světě a fandím drzosti,“ prohlásila mladá lidovkyně Lucie Kmentová.

autoři: Renata Kalenská , oci
Spustit audio