Začíná židovský svátek světel chanuka. Na svátečním stole nesmí chybět koblihy a v okně chanukije

18. prosinec 2022

V prosinci, kdy je většina dnů potemnělých, kdy sotva vyjde slunce a už zase zapadá, přichází chanuka neboli svátek světel, osmidenní židovský svátek. Chanuka nese světlo a také je vzpomínkou na vítězství Židů proti vojenskému, náboženskému a kulturnímu útlaku. Krom toho se chanuka nebojí ani slova zázrak. I to putuje tisíciletími až do naší současnosti. Chanuka začne v neděli po západu slunce.

Svátek připomíná vítězství Židů nad Řeky. Jednalo se o období, kdy se Řekové stali vládci světa po době Alexandra Velikého a pokoušeli se o pořečtění Židů, kteří proti tomu ale povstali a podařilo se jim obnovit židovskou samostatnost na dalších 200 let.

Čtěte také

Jednou složkou chanuky je tak právě vzdor Makabejských a jejich vítězství v boji proti utlačovatelům. Další dimenzí je pak zázrak, který se stal v Jeruzalémském chrámu po jeho znovuzasvěcení, kdy jedna nádoba s olejem místo jednoho dne hořela osm.

Chanuka je jediný židovský svátek, který se slaví také směrem ven, tedy nejenom v rodině, v komunitě, ale ven do širší společnosti, s čímž souvisí i to, že se chanukové svícny často dávají na okna, aby světlo židovských domovů bylo vidět do široka. „To je jedním z požadavků, jak zapálit chanuková světla,“ nastiňuje rabín Štěpán Menaše Kliment.

Chanuka je svátek, který je především o naději.
Štěpán Menaše Kliment

„Měla by být vidět do veřejného prostoru. Měla by splnit požadavek toho, že dáváme světu vědět o tom zázraku, který se stal, ať už to definujeme jako vítězství nad řeckými utlačovateli, nebo ať je to ten zázrak, co se potom odehrál v chrámu.“

„Chanuka je svátek, který je především o naději. Je o tom, že stojí za to rvát se za hodnoty, starat se o ně, že světlo pravdy a pozitivních hodnot může zvítězit. Není náhodou, že probíhá právě v době, kdy je nejdelší noc a dny se nejvíce krátí a my vkládáme naději do toho, že se vše v dobré obrátí,“ popisuje rabín.

Koblihy a bramboráky

K oslavám chanuky neodmyslitelně patří koblihy. Jaké další pokrmy by neměly na svátečním stole chybět? „Pokrmy na chanuku jsou spojeny se zapalováním světel, s tím příběhem, který se stal v Jeruzalémském chrámu.“

Chanuka je velmi snadná v tom, že nemá nějaká přísně daná pravidla.
Štěpán Menaše Kliment

„A tím pádem jsou ta tradiční jídla hodně spojená s olejem, ideálně olivovým, takže jsou to různé bramboráky, koblihy, obecně vše, co se může dělat na oleji. Chanuka je velmi snadná v tom, že nemá nějaká přísně daná pravidla.“

Drejdl jako hračka i sběratelská záležitost

K chanukovým zvyklostem patří i drejdl, dřevěná čtyřhranná hračka připomínající káču. „Zatímco drejdl byl v dřívějších dobách vysloveně lidová záležitost, někteří rabíni hru s touto káčou dokonce spíše kritizovali, postupně se vyvinul v součást tradic,“ prozrazuje Ruth Jochanan Weiniger, překladatelka a religionistka.

drejdl

„Drejdlů existuje celá řada a hraje se s tím na různé způsoby. Dokonce vím, že americká a izraelská mládež to občas hraje na způsob toho, čemu my tady říkáme flaška, a jinde zas třeba jich roztáčí co nejvíc a jak dlouho vydrží. A dnes je to i sběratelská záležitost,“ dodává Weiniger.

Poslechněte si celou debatu Vertikály v audiozáznamu. Moderuje Eva Hůlková.

V první části Vertikály budeme mluvit o tom, jak učinit farnost šetrnou k životnímu prostředí. Dokázali to totiž ve Velkých Pavlovicích. Přineseme tip na to, jak prožít klidný advent u rozhlasového přijímače, a podíváme se na adventní divadelní představení v kostele. Moderuje Naděžda Hávová.

autoři: Eva Hůlková , knem
Spustit audio

Související