Začíná vyklízení sporné židovské osady na Západním břehu Jordánu, rozebírá Deutsche Welle

2. červenec 2021

V pátek má začít evakuace nelegální židovské osady na palestinském Západním břehu Jordánu, upozorňuje web německé veřejnoprávní rozhlasové a televizní společnosti Deutsche Welle. Místo zvané Eviatar má asi 50 židovských rodin vyklidit do konce víkendu. Osadníci se na tom dohodli s izraelskou vládou a cílem je vytvořit prostor pro řešení sporu, komu pozemek patří.

Německý server píše, že se místo jmenuje po zavražděném izraelském osadníkovi Eviataru Borovském, kterého před osmi lety zabil palestinský nacionalista u nedaleké silnice. V reakci na smrt Eviatara a ještě jednoho Izraelce vznikla komunita, která se tu před pár týdny rozhodla usadit. A to v rozporu s mezinárodním i izraelským právem.

Čtěte také

Palestinci v nedaleké vesnici proti budování osady od začátku protestovali. Podle listu ale nesouhlasí ani s dohodou o odchodu obyvatel, protože je má nahradit izraelská armáda, která tam postaví základnu. Místní Palestinci, jak řekl místostarosta vesnice, nemohli do dohody vůbec mluvit.

Spor se vystupňoval až do střetů armády s Palestinci i osadníky, kteří se nechtěli nechat vystěhovat. Protestující házeli kameny a vojáci odpovídali slzným plynem i ostrými náboji. Při bojích zemřeli čtyři lidé, připomíná německý server.

Izraelský deník Haaretz upozorňuje, že vojenská základna teď na pozemku vznikne bez ohledu na otázku jeho vlastnictví. Osadníci očekávají, že vláda nakonec půdu prohlásí za státní a pak se se budou moct vrátit, píše Haaretz.

Dohodu o evakuaci domlouvala nová vláda Naftaliho Benetta, který za osadníky dříve lobboval. Bennett jen před necelými třemi týdny nahradil dlouholetého premiéra Benjamina Netanjahua.

Si Ťin-pching varoval svět

Čínský prezident Si Ťin-pching při oslavách sta let existence Čínské komunistické strany prohlásil, že jeho zemi nikdo nebude šikanovat. Rázné varování prezidenta se dostalo do titulků světových médií. Význam ceremoniálu, na který přišlo 70 tisíc lidí, rozebírá hongkongský deník South China Morning Post.

Čtěte také

Podle autorů analýzy posílily celé slavnosti oficiální čínský stranický příběh: tedy že se národ vydal do nové éry, míří k úspěchu a stojí vysoko v globální komunitě. Si Ťin-pching se nechal slyšet, že úspěchy země závisí na komunistické straně, kterou se nikomu nepodaří oddělit od jejího lidu.

Deník upozorňuje i na místo oslav – vůbec poprvé totiž proběhlo na náměstí Nebeského klidu, které je vyhrazeno jen pro nejdůležitější události v Číně. Na náměstí totiž v létě 1989 armáda střelbou do demonstrantů potlačila prodemokratické protesty. Tisíce z nich vojáci zabili a o události se tam dodnes nesmí mluvit – trestá se jakákoli připomínka.

Má to potrhnout důležitost současného prezidenta, kterého South China Morning Post označuje za nejmocnějšího čínského vůdce posledních desetiletí. Během oslav nechyběla ani ukázka vojenské síly v podobě průletu formace vrtulníků nebo stíhaček.

Rozbije si svět na Číně hlavu?

Americký list The New York Times se zaměřuje na zprávu, kterou čínský prezident poslal zbytku světa. Pokud by se ostatní mocnosti pokusily zastavit vzestup Číny, jen by tak prolily vlastní krev a rozbily si hlavu, cituje deník prezidenta.

Čtěte také

Deník také připomíná prezidentova slova o nezastavitelnosti čínského pokroku, který prý chrání Velká ocelová zeď. Zde Si Ťin-pching poukazoval na historické základy čínské obrany v podobě Velké čínské zdi. Bojovníkům za dodržování lidských práv pak prezident vzkázal, že se Čína nenechá poučovat.

Autor článku podotýká, že dlouho očekávaný projev byl významný i proto, že úřadující prezident a zároveň Generální tajemník Ústředního výboru strany, se chystá po devíti letech u moci usilovat o třetí funkční období. Za zmínku podle amerického listu stojí taky to, že nikdo z účastníků oslavy neměl roušku nebo respirátor.

Celý přehled zahraničního tisku najdete v audiu.

autoři: Vojtěch Podjukl , lup
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.