Začíná sezona hradů a zámků. Jsme schopni zajistit jejich opravy?

1. duben 2015
Radiofórum

Od 1. dubna bude většina památek zpřístupněna veřejnosti. Naše země památkovými objekty vskutku oplývá, ale mnohdy jsou ve špatném stavu.

Rekonstrukce barokního Kuksu stála bez mála půl miliardy, významnou část pokryla evropská dotace. Kolik takových klenotů zvládne a stihne stát opravit?

Ministerstvo kultury může příspěvek poskytnout pouze v takovém případě, kdy je na zachování a obnově kulturní památky mimořádný společenský zájem.

Jaký osud čeká ty ostatní, na jejichž opravy současní majitelé sami dost peněz nemají? Jaký je vnitřní dluh naší společnosti na opravách hradů a zámků? Znáte nějaké neobjevené či nedoceněné pamětihodnosti?

Hostem Lucie Vopálenské byla ve středu 1. dubna v 19:10 generální ředitelka Národního památkového ústavu Naděžda Goryczková.

autor: luv
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.