Začíná se psát nová kapitola. Výčet zahraničních kontaktů je impozantní, komentuje první schůzku s Pavlem ministr zahraničí

Končící prezident Miloš Zeman je v Srbsku a na svou poslední zahraniční cestu chce jet na Slovensko. Tam se chystá na svou první zahraniční cestu také nově zvolený prezident Petr Pavel. Pavel už stihl mluvit po telefonu také s ukrajinským prezidentem Zelenským i polským prezidentem Dudou. Tím se začíná psát nová zahraniční politika Hradu. Jak bude koordinovaná s vládou? I o tom jednal dopoledne Petr Pavel s ministrem zahraničí Janem Lipavským.

Petr Pavel už oznámil některé své plány na zahraniční cesty a jednání. Koordinuje už teď ty své kroky s ministerstvem zahraničí?

Určitě, koordinace zahraniční politiky mezi Hradem a vládou je důležitá. Věřím, že se opravdu začíná psát nová kapitola. Dnešní jednání bylo opravdu úvodní, seznamovací. Řekněme, že je potřeba se o těch věcech postupně začít bavit, nechci zabíhat do nějakých detailů. A samozřejmě – výčet prvních zahraničních kontaktů, těch gratulací, je velmi impozantní a je dobré, abychom se vzájemně informovali a slaďovali noty.

Mám to chápat tak, že dnes jste byl informován o plánech Petra Pavla? A vy jste naopak informoval jeho o tom, co vzhledem k těm jeho zahraničním plánu může to udělat.

Pro mě bylo klíčové nastínit nějaký rámec zahraniční politiky vlády a bavit se o tom, jakým způsobem ho budeme slaďovat. A vnímám, že na obou stranách je, řekněme, dobrá nálada a vůle, aby Česká republika mluvila opět navenek jedním hlasem. A na druhou stranu – pan prezident není žádným nováčkem v mezinárodní politice, ví je, že je potřeba souladu a vzájemné spolupráce jednotlivých institucí.

I tak se ale zdá, že Petr Pavel má poměrně jasnou představu o tom, jak by měly vypadat jeho zahraniční cesty a zahraniční politika. V jaké míře se tedy podle vás shoduje s linií ministerstva?

Určitě teď nechci komentovat další kroky, které pan prezident chystá. To je na něm, aby to oficiálně oznámil. Za vládu, za ministerstvo zahraničních věcí, můžu říct, že nevnímám, že by nebyly v souladu s naší politikou a zároveň je budeme plně podporovat.

Čtěte také

Petr Pavel v jednom z rozhovorů řekl, že by s vámi chtěl hovořit o obsazení funkcí ředitel zahraničního odboru prezidentské kanceláře a šéfa protokolu. Mluvili jste o tom, padla nějaká jména?

Nechci potvrzovat ani vyvracet žádná jména a nechci ani řešit další. Dokud tyto věci nejsou uzavřeny, dokud nejsou vyřešeny, není vhodné to probírat v médiích.

A hovořili jste o tom, že na tom budete spolupracovat?

Jak říkám, schůzka proběhla, ale nechci potvrzovat další detaily. Řešili jsme prostě veškeré záležitosti, které jsou nezbytné k tomu, aby Hrad a vláda plně koordinovali zahraniční politiku.

Pokusy Miloše Zemana o navazování vztahů s Ruskem a Čínou nevyznívaly dobře pro českou zahraniční politiku, oficiální postoj vlády bylo dost často jiný.

Tchaj-wan

Petr Pavel si má dnes telefonovat s tchajwanskou prezidentkou. Mluvili jste se zvoleným prezidentem i o nastavení vztahů k Číně a k Tchaj-wanu? Třeba o tom, jestli je vhodné udržovat vztahy s Tchaj-wanem i na té nejvyšší prezidentské úrovni?

Politika vlády je v této otázce poměrně jasná a neměnná. Ve svém programovém prohlášení dokonce máme Tchaj-wan explicitně zmíněn jako jednu z demokracií sektoru. Chceme prohlubovat ekonomickou, vědeckou, technickou spolupráci. Tak, jak jsem měl možnost mluvit s panem prezidentem Pavlem, pochopil jsem, že to vidí velmi podobně.

Čtěte také

Petr Pavel zároveň také zmínil, že je třeba respektovat i tu nastavenou politiku jedné Číny, kterou se řídí například i USA, ale zároveň respektovat národní zájem a vidět, že Tchaj-wan je významným ekonomickým partnerem. Změní se něco na té politice směrem k Tchaj-wanu teď s nástupem Petra Pavla podle vás?

Mojí rolí není mluvit za pana prezidenta, ale politika vlády se určitě nepromění. V tomto máme poměrně jasný a principiální postoj, na spolupráci s Tchaj-wanem intenzivně pracujeme. Jsou tam konkrétní projekty, které se týkají například mikročipů a dalších oblastí ekonomické spolupráce a to je v těchto vztazích samozřejmě dobré, aby zaznívalo pravidelně.

Dobrá chemie

Vyplynul z vaší schůzky nějaký další konkrétní postup nebo nějaké konkrétní výsledky? Na čem teď budete spolupracovat, o čem budete dál jednat, na čem se budete spolupodílet?

Hlavním výstupem té schůzky je potvrzení si kvalitní atmosféry mezi námi. S panem generálem Pavlem se znám samozřejmě už delší dobu z mého předchozího politického působení, takže jsme si, řekněme, potvrdili tu dobrou chemii a já se na tu spolupráci těším.

Když mluvíte o dobré chemii, vyvolávala ta dosavadní zahraniční politika, uskutečňovaná jednak po linii ministerstva, jednak po linii Hradu, nějaké pochybnosti o tom, kam vlastně Česká republika směřuje? Zaznamenal jste něco takového?

Bavíme se o odkazu prezidentství pana Miloše Zemana – to je především záležitost, která se asi za poslední rok tolik neprojevila i díky tomu, že pan prezident Zeman tolik necestoval a postavil se poměrně jasně a principiálně vůči ruské invazi na Ukrajinu. Ale víme velmi dobře, že v těch předchozích obdobích různé pokusy o navazování vztahů s Ruskem a Čínou nevyznívaly dobře pro českou zahraniční politiku, protože oficiální postoj vlády bylo dost často jiný.

Cesta Miloše Zemana do Srbska má velmi konkrétní a pozitivní přínos, a sice že nám Srbsko věnuje opravený Český dům.

Současná cesta Miloše Zemana do Srbska bylo s ministerstvem zahraničí nějak koordinovaná?

Byla koordinovaná velmi úzce. Je to cesta, která má jeden velmi konkrétní a pozitivní přínos, a to je, že nám na Srbsko věnuje opravený Český dům. Srbská strana do toho investovala dva miliony eur na rekonstrukci. Je to opravdu věc, která poslouží české komunitě v Srbsku a já jsem velice rád, že to pan prezident může osobně osobně převzít. Myslím si, že je to velmi dobrý počin.

Končící prezident chce jet ještě na Slovensko. Zmínil taky, že by rád jel do Izraele. Máte signály, že by se mohla nakonec přesunout česká ambasáda do Jeruzaléma třeba ještě před osmým březnem, kdy bude inaugurace nového prezidenta?

Já takové signály nemám. Přiznám se, že je to politický krok, který by na mezinárodní scéně nezůstal bez odezvy. A aniž bychom měli důsledně vyhodnoceny dopady takového kroku, opakovaně jsem před tímto krokem varoval a vyzýval jsem k velké zdrženlivosti.

Na druhou stranu – v zahraniční politice je potřeba si všechny věci umět odpracovat, takže jsem i deklaroval vůči dalším kolegům a aktérům na politické scéně, že jsem připraven o tom vést praktickou debatu, co by to znamenalo. A upřímně řečeno, proběhla nějaká nějaká vlna diskusí na podzim, v prosinci a od té doby jsem o tom tématu jsem ne slyšel.

Dalšími hosty polední publicistiky jsou:

  • Václav Sochor, vedoucí komunikace Tipsportu
  • Zdeněk Petráš, plukovník generálního štábu v záloze z Univerzity obrany v Brně 
autoři: Věra Štechrová , agf
Spustit audio

Související