Začíná MS v Rusku: Na LGBT fanoušky dohlídnou kozáci, íránské ženy se konečně dostanou na fotbal

14. červen 2018

Pořádek v ruských ulicích hlídají kozáci, nedoporučují se žádné veřejné projevy homosexuální lásky, rasističtí chuligání mají zákaz vstupu na stadiony a výsledky zápasů předpovídá kocour Achilles. Fotbalové mistrovství světa v Rusku slibuje spousty specifik. Nejenom o rasových, genderových i kulturních stereotypech ve fotbale jsme se bavili s novinářkou Fatimou Rahimi a novinářem Vojtěchem Ondráčkem.

Pokud snad zastáváte názor, že politika do fotbalu nepatří, mistrovství světa ve fotbale v Rusku vám tenhle pohled hodně změní. Novinář Vojtěch Ondráček hned na začátku rozhovor upozornil, že Rusko získalo pořadatelství na úkor Anglie. „Angličtí delegáti a politici se kvůli tomu do Ruska naschvál nechystají a mluví o tom, že Rusko si pomohlo korupcí a nemístným politickým tlakem. Je to hrozně pěkné hlavně teď, kdy jsme zjistili, že MS v roce 2026 budou pořádat Spojené státy, Mexiko a Kanada. USA soupeřily o pořadatelství s Marokem a víme, že Donald Trump jako dodavatel humanitární pomoci vyhrožoval africkým zemím, že pokud budou hlasovat pro Maroko, USA svoji pomoc zastaví.“

Novinářka Fatima Rahimi, která se narodila v Afghánistánu, upozorňovala na roli Ruska v blízkovýchodních konfliktech, je ale přesvědčená o tom, že Rusko si bude chtít vylepšit svůj mediální obraz a politické otázky vytahovat nebude. Už teď ostatně Rusko investovalo do šampionátu bezprecedentní částky. „Proběhla brutální modernizace stadionů za 12 miliard dolarů, ty zápasy se přitom budou hrát ve městech, kde na ligu nechodí víc než tisíc lidí,“ upozorňuje Ondráček. „Teď tam mají šedesátitisícový kolos, ale aspoň jim zůstane hezká vzpomínka.“

Jiří Špičák, Fatima Rahimi a Vojtěch Ondráček

Hodně se mluvilo o tom, jaká bude situace LGBT fanoušků v zemi, kde je homosexualita postavená mimo zákon. I tenhle „problém“ Rusko vyřešilo hodně specificky. „Kozáci už slíbili, že budou vypomáhat policii na stadionech a budou prý trochu jemnější. Pokud uvidí dva líbající se fanoušky, někoho na to zavolají. Slíbili ale, že je nebudou fyzicky napadat,“ říká Ondráček. Kromě homofobie je velkým problémem v Rusku i agresivita rasistických chuligánů, ti ale mají vstup na stadiony zakázaný. Rusko si totiž jednoduše nemůže dovolit, aby šampionát skončil jakoukoliv ostudou. Na mistrovství světa jsme ale samozřejmě našli i pozitivní stránky. „Přijde mi skvělé, že íránské ženy budou moct konečně na stadiony a budou moct na vlastní oči sledovat fotbal, protože v Íránu tuto možnost bohužel většinou nemají,“ říká Fatima Rahimi.

Na jaké druhy rasistických poznámek se můžete „těšit“ od českých komentátorů? Proč souběžně s muži nehrají svůj šampionát i ženy? A je mistrovství opravdu náhradou nacionalistických válek? Poslechněte si celý rozhovor.

autor: Jiří Špičák
Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.