Záchranná i delikátní izraelská mise v Nepálu

Do Nepálu, postiženého ničivým zemětřesením, které si vyžádalo více než 5500 lidských životů, velké množství zraněných a obrovské materiální škody, proudí pomoc z celého světa, v níž hrají prim zejména odvěcí regionální rivalové, Čína a Indie.

Pomoc okamžitě poskytl i Izrael, který vyslal záchranáře a vyprošťovací techniku. Mise však měla, jak čteme na serveru amerického týdeníku Newsweek, i delikátní charakter.

Židovský stát totiž rovněž zahájil evakuaci izraelských rodičů a jejich dětí, jež se v Nepálu narodily náhradním matkám.

Vládu židovského státu požádaly okamžitě po prvních otřesech o pomoc rodiny 26 dětí, a většina z nich už bezpečně přistála na telavivském Ben Gurionově letišti.

Izraelská legislativa povoluje náhradní těhotenství jen heterosexuálním párům, a nutí tak jednotlivé zájemce či partnery stejného pohlaví podstoupit proceduru v zahraničí. Třeba zrovna v Nepálu.

Čtěte také

Nyní však izraelské úřady rozhodly nejen o okamžité pomoci krajanům, ale i o přijetí čtyř nepálských žen, nosících pod srdcem děti Izraelců.

Jak ale informuje list Jerusalem Post, v Nepálu se dosud nachází přibližně stovka místních náhradních matek, a některé z nich se jejich klienti snaží dostat do bezpečí.

Místní legislativa náhradní mateřství Nepálcům nepovoluje, země se však stala velmi populární destinací pro cizince, kteří touží po dětech, jež jsou jim z různých důvodů odepřeny.

V Nepálu vyjde celá procedura na zhruba 6000 dolarů, zatímco v západních zemích zaplatí zájemci až 150.000 dolarů.

Navíc například ve Francii, Německu nebo Itálii jsou všechny formy náhradního mateřství zakázány.

Výjimkou je pouze Británie, která považuje za nezákonný jen komerční způsob, kdy se náhradní matka dohodne s budoucími rodiči o finančním vyrovnání – podotýká magazín Newsweek.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: smi
Spustit audio