Zachrání půlnoční maraton přepálené MS v atletice v Kataru?

27. září 2019
Tribuna

Světový šampionát atletů, který hostí katarské Dauhá, zažívá doslova horké chvilky. Kvůli nemilosrdným teplotám začíná mistrovství až na podzim, navíc na klimatizovaném Chalífově mezinárodním stadionu. Co od závodníků v těchto podmínkách čekat a není to jen další důkaz krize královny sportu?

V samotném Kataru ale o atletické MS mnoho zájmu není, dosud se podařilo prodat jen 50 tisíc lístků. Aby stadion nevypadal poloprázdně, vstupenky zdarma dostanou děti a zástupci levné pracovní síly z cizích zemí, které na místo přivezou autobusy, informuje britský deník The Guardian. „Co jsem v oné reportáži slyšel, tak pořadatelé maskují vrchní řady stadionu, aby to nevypadalo, že je tak poloprázdný,“ komentuje prekérní situaci Vojta Jírovec. 

Přitom desetidenní šampionát atletické špičky se po olympiádě a fotbalovém mundialu těší pozici třetí nejsledovanější sportovní událost s miliardovou sledovaností. Jenže nepředvídatelný politický vývoj přinesl bojkot Kataru ze strany zemí Perského zálivu. 

Další problém, především pro sportovce, představují místní teploty. Ani zářijový termín, ani start o půlnoci neuchrání maratonské závodníky od toho, aby více než 42 kilometrů běželi v teplotách přesahujících 30 stupňů Celsia. „Oni se hodně snaží. Oficiálně prezentují, že hlavní stadion bude plně klimatizovaný, takže tam bude zhruba dvacet čtyři až dvacet šest stupňů,“ vysvětluje Vojta Jírovec, jak vypadá boj místních pořadatelů s nesnesitelnými vedry.

Šampionátu také chybí hlavní hvězda atletického nebe, když se uskuteční bez Usaina Bolta. Chybět naopak nebudou ruští sportovci, kteří ale kvůli vleklé dopingové kauze musí startovat pod neutrální vlajkou. Stejně tak se nakonec zúčastní i výprava z Baham, kterou tamní vláda dlouho odmítala finančně podpořit kvůli zpustošení země hurikánem Dorien. Jaké šance má český tým v čele s medailovou tetou Bárou Špotákovou? A vybředne světová atletika ze současné krize způsobené absencí sportovních celebrit? I těmto otázkám se podrobně věnuje nový díl Tribuny.

Proč se atletické mistrovství světa koná v extrémními vedry a vlhkostí sužovaném Kataru? Kdo usedne na trůn nejlepšího a nejcharismatičtějšího sportovce v éře bez Usaina Bolta? Jak zamíchala kartami kauza transsexuální atletky Caster Semenyaové? A co přinesla genderová rovnost na světovém šampionátu v cyklistice, zjistíte v novém dílu sportovního pořadu Tribuna.

autoři: Vojtěch Jírovec , Vojtěch Ondráček , Martin Vait
Spustit audio