Zachovejme chladnou hlavu, nebojme se, ale vůči nemoci pociťujme respekt, říká MUDr. Eva Hanková

23. říjen 2020

Virus covid-19 je tématem těchto dní a Český rozhlas Hradec Králové se vám snaží nabízet názory těch, kteří jsou v praxi, vidí na vlastní oči, co se děje a kdo je ohrožen. Pozvání do studia přijala lékařka Eva Hanková, která je specialistkou v oboru infekčního lékařství. Vedle provozování infekční ambulance v náchodské nemocnici se stará o pacienty s onemocněním covid-19.

Přijela jste k nám po celodenní službě, jak se cítíte?
Cítím se unavená, ale vzhledem k počasí se cítím i potěšenější než v minulých dnech.

Čtěte také

Nápor na vás, na odborníky, je v posledních měsících značný. Jak vaše rodina vnímá tu situaci?
Naštěstí mám už děti dospělé, mám i vnuky poměrně velké, takže jsme s manželem sami dva. A manžel jako lékař v první linii, jako praktik, přijde domů s podobnými pocity jako já, takže si nemusíme navzájem nic vysvětlovat.

Zajímalo by mě, když jste poprvé slyšela o novém viru, jestli vás hned napadlo, tak to bude velký problém.
Nevím co mě napadlo v první chvíli, ale od začátku, od jara, jsem si byla jistá, že pokud budu požádána, abych šla do boje s tímto virem, tak samozřejmě půjdu. I když jsem ve věkové skupině rizikové pro tuto nákazu, ani na chvíli mne nenapadlo, pokud dělám na plný úvazek v oboru infekce, abych se rozhodovala, jestli budu s infekcí bojovat nebo ne.

Chtěla bych lidem říct, ať se těší na to, že se zase sejdeme v lepších časech. Infekční lékařství je nádherná detektivka.
MUDr. Eva Hanková, infekčnímu lékařství se v Náchodě věnuje už 44 let

Co vás napadá, když slyšíte covid-19 a rýmička?
Napadá mě, že je to hloupé spojení. Rýma není ani typickým projevem tohoto onemocnění. A rozhodně covid-19 rýmička není. Pro někoho to může být onemocnění na dlouhou dobu velmi nepříjemné a pro řadu lidí je to poslední onemocnění, se kterým se ve svém životě setkají.

Každý návštěvník náchodské nemocnice nově dostává při vstupu do areálu erární roušku

Kolik let může odebrat?
Může odebrat všechna léta, která měl člověk ještě před sebou. A nikdo dopředu nevíme, kolik jsme jich ještě měli. Protože umírají lidé kolem sedmdesátky i mladší.

Koronaviry tady s námi ale byly už dřív, tak v čem je covid-19 jiný?
Nakažlivost tohoto onemocnění je velmi vysoká. Procento lidí, kteří prodělávají těžší onemocnění, není tak vysoké, ale je problém v tom, že i lidé poměrně mladí mohou být tímto virem velice těžce postižení a někdy jim i ukrátí život.

Čtěte také

Dá se předem odhadnout, jaký průběh nemoci bude?
Předem se to odhadnout nedá, ale my víme, že nejrizikovější skupinou jsou starší obézní muži, často cukrovkáři, obezita bývá tedy na prvním místě.

Tak mě napadá, jestli nezačít držet dietu, pokud trpím nadváhou.
V tuto chvíli ne. Rozhodně je v pořádku, pokud člověk vynechá alkohol, omezí tuky a cukry a bude jíst pestrou stravu s dostatkem vitaminů, případně si nějaký C vitamin přikoupí, to je v pořádku. Ale ne ve snaze nyní zredukovat váhu. Na to je teď pozdě.

Příprava provozu zdravotnického zařízení polní nemocnice v Letňanech na Výstavišti pro pacienty s covidem-19.

Co říkáte na zprávy v médiích týkající se koronaviru?
Myslím si, že není správné zveřejňovat všechny údaje, protože některé nám toho mnoho neříkají. Důležité je reprodukční číslo, protože to nám říká, kolik dalších lidí nakazí jeden pozitivní. To je důležité. Pokud je to číslo vysoké, tak je jasné, že se nemoc šíří. Ty zprávy mohou být pro laika velice zneklidňující, nepochopitelné, protichůdné, často ubíjející, a zejména pro ty, kteří se bojí vyjít ven, pro starší lidi, kteří mají spojení s okolím většinou přes televizi, mohou být až děsivé.

Máme mít v tuto chvíli strach z této nemoci?
Je dobré mít v tuto chvíli respekt z této nemoci. Strach může být svazující, respekt vzbuzuje pozornost a udržuje člověka v určité pozornosti a nedovolí mu, aby na vše rezignoval.

Čtěte také

Z čeho máte největší obavy?
V tuto chvíli mám obavy z toho, jestli se nám podaří zvládnout nápor pacientů, který očekáváme.

Kolik let už se, paní doktorko, orientujete na infekční onemocnění?
Do nemocnice v Náchodě, jako do svého prvního a dosud jediného pracoviště, jsem nastoupila 1. července 1976. Tak jak ten převozník na černém moři jsem tam zůstala. Ne proto, že by mi zůstalo veslo, ale protože jsem potkala obor svého srdce.

Rychle jsem to spočítala, 44 let? Je to možné?
Je to možné, je to jisté.

Řeknu něco pozitivního, včera odešel domů devadesátiletý pacient z oddělení covid a všichni se na něj doma těšili. To je hezké.
MUDr. Eva Hanková, specialistka v oboru infekčního lékařství

Co je pro vás na infekčním lékařství tak fascinující?
Je to nesmírně široký obor. Spojuje internu, neurologii, někdy okrajově i problémy chirurgické a další, je to detektivka. Je to nádhera. A naši pacienti i ve vyšším věku, pokud mají infekci řešitelnou, tak odcházejí zdraví. A teď vám řeknu něco hezkého, včera odešel domů pacient devadesátiletý z oddělení covid a všichni se na něj doma těšili a on se těšil domů. A to je hezké, ne?

Doktoři v nemocnici, covid-19, roušky

Zažila jste za dobu vašeho působení něco podobného s jinou vážnou nemocí?
Zažili jsme období, kdy byly epidemie infekční žloutenky, byly epidemie spalniček a podobně. Ale to byla známá onemocnění a přeci jen ten rozsah nebyl tak veliký a potřeba tolika ošetřovacích lůžek a personálu tak velká snad nebyla nikdy.

Tápeme samozřejmě i my laici, kteří jsme v takovéto situaci poprvé. A také se změnil přístup nás všech od jara. Setkáváte se někdy s agresivitou v tomto období?
Já osobně ne, naopak, i v tomto období, kdy už jsou tím všichni unavení, tak k nám lidé přinášejí například napečené sladkosti nebo nás povzbuzují. Ale je pravda, že ta podpora není už tak široká. A dokonce na sociálních sítích při komentářích u obrázků, kde jsou v odběrové místnosti v ochranných pomůckách zaměstnanci, se objevily i takové komentáře, ať už tu šaškárnu sundají a že to je asi zbytečné a hloupé.

Čtěte také

To vás asi přímo zasahuje, takové názory.
Ale ne. Kdyby si to člověk takhle bral. Jen si říkám, kolik takový člověk, pokud to myslí vážně a je to jeho přesvědčením, asi epidemiologicky natropí škody, když se nebude chovat tak, jak má.

Jaká je situace u vás v Náchodě?
Těch volných lůžek mnoho není. Problém je v tom, že u této nemoci léčba trvá déle. A pacienty i ve chvíli, kdy už to vypadá, že se zlepšují a budou v pořádku, ještě nemůžeme považovat za zcela stabilizované. Může se stát, že se ten stav ještě znovu zhorší.

covid-19

Jsou už nějaké léky, které by mohly situaci zlepšit? Hodně je slyšet o Remdesiviru.
Remdesiviru tady není mnoho. I u nás ho pacienti dostávají, ale stále je otázka, jestli je skutečně účinný, nebo není. Abychom si řekli jako třeba u angíny, dostanu penicilin, ten zahubí původce a já budu zdráv. Tak jednoznačný lék zatím nemáme.

Ideální je samozřejmě se nenakazit. Můžete zopakovat hlavní zásady, jak se chránit?
Ideální je ochrana dýchacích cest, to znamená roušky, respirátory. A druhá věc, tam, kde by mohl ten virus být, a to je skoro všude kolem, tak tam je potřeba udělat bariéru mezi tím, na co sáhnu, a tím, na co nechci virus přenést. To znamená, že pokud přijdu zvenku, pokud přijdu z obchodu, tak si ruce dezinfikuji.

Čtěte také

Mluví se o tom, paní doktorko, že to nejhorší je teprve před námi. Vnímáte to stejně?
Tady nejde o vnímání. Jestliže se ve druhé třídě základní školy učíme malou násobilku, tak víme, jaké je reprodukční číslo. Že jeden člověk nakazí v tuto dobu mezi 1,3-1,4 dalšími. Vidíme tedy, že čísla budou narůstat.

Co byste chtěla říct závěrem posluchačům?
Chtěla bych jim říct, ať se těší na to, že se zase sejdeme v lepších časech, a ty lepší časy přece musí nastat. A hlavně jim teď přeji, aby zachovali chladnou hlavu, aby se nebáli, ale aby pociťovali respekt vůči nemoci a dodržovali vyhlašovaná opatření. Nejsou nesmyslná, a i když někdo osobně může mít pocit, že hlavně v ekonomické oblasti ho cíleně ohrožují, věřte tomu, že kdyby to nebylo nutné, tak žádný politik nebude dělat nepopulární opatření.

MUDr. Eva Hanková spolu s Pavlou Kindernayovou ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Lékařka Eva Hanková, specialistka infekčního lékařství, byla naším hostem. Děkuji za rozhovor a za váš čas, na shledanou.
Ráda jsem přišla, děkuji za pozvání, na shledanou.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.