Žába s nosem Pinocchia a další objevy ze „Ztraceného světa“

20. květen 2010

Expedice do hor v odlehlé oblasti Papui Nové Guinei přinesla několik doposud neznámých druhů živočichů. Patří k nim miniaturní klokan i okouzlující žába, která svým dlouhým nosem připomíná dřevěnou loutku Pinocchia.

Cílem expedice Conservation International a National Geographic Society bylo pohoří Foja, které se nachází v západní části ostrova Nová Guinea. Místní „Ztracený svět“, jak jej překřtila západní média, se rozkládá na 300 000 čtverečních hektarech a je domovem několika nově objevených druhů savců, nového druhu plaza, obojživelníka, pták a nejméně dvanácti druhů hmyzu. Na čelním místě se vyjímá žába s dlouhým výběžkem na čenichu. Svůj pinocchiovský nos samečci při volání samiček ohýbají vzhůru jako malou anténku a v klidu jej zase stočí směrem z zemi. Nosaté žáby patří mezi rosnice (Litoria), kterých v Austrálii, na Nové Guineji a v přilehlých ostrovních oblastech žije asi 150 druhů. K jejímu objevu došlo náhodou ve chvíli, kdy si expediční herpetolog všiml bizarní žáby, která se usadila na jednom z batohů.


Význačným, i když na pohled snad méně poutavým živočichem je klokan z rodu Dorcopsulus. Představuje nejmenšího známého zástupce klokanů a na pohled připomíná spíš velkého hlodavce než běžné druhy klokanů. Mezi nově objevené novoguinejské savce patří také kaloň (Syconycteris), který se živí nektarem z květů a stromoví myšovití hlodavci z rodu Pogonomys, kteří se vyskytují pouze v Indonésii, na Nové Guinei a v Austrálii. Zástupcem plazů je nově objevený hnědě skvrnitý gekon (Cyrtodactylus). Dalším důležitým objevem je také exotický holub z rodu Ducula, kterého vědci zahlédli jen párkrát a kterého minulé expedice vůbec nespatřily. Je tedy možné, že je velmi vzácný a ze seznamu nově objevených druhů poputuje rovnou na červený seznam.
Objevům z pohoří Foja se bude podrobně věnovat červnové vydání magazínu National Geographic.

Conservation International, National Geographic Society

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.