Za živou kulturou i s antigenním testem, do pondělí plán doladíme, slibuje ministerstvo kultury

7. květen 2021

Kromě dalšího rozvolňování v oblasti obchodů, služeb nebo školství se od pondělí 10. května otevřou také zbylá muzea, galerie a památky. „První akce v živé kultuře – jako koncerty, představení nebo různé performance – se dají dělat od 17. května,“ potvrzuje ve Speciálu Plusu mluvčí resortu kultury Michaela Lagronová. Venkovní obecenstvo přitom bude smět čítat až 700 diváků a ve vnitřních prostorách bude platit omezení na 400 lidí.

„Zároveň bude nutné, aby kapacita byla zaplněná jen z padesáti procent,“ dodává mluvčí s ujištěním, že čísla jsou dohodnutá i se zástupci kulturní obce a postupně by se měla navyšovat. Konkrétní informace budou zveřejněny v pondělí.

Čtěte také

„Kultura už potřebovala vědět, jak budou vypadat další týdny a měsíce. Výsledkem intenzivních jednání s ministerstvem zdravotnictví je shoda na základních parametrech. Do pondělí doladíme detaily a plán představíme,“ shrnuje.

Tím hlavním, co se povedlo dojednat, jsou podle Lagronové pravidla, za kterých budou moci diváci usednout v hledišti. Přestože se spekulovalo o variantě, kdy by dostupnost kulturních akcí podmiňovaly drahé PCR testy, ministerstvo prosadilo i méně nákladné antigenní testy.

„Teď je výhled takový, že než bude fungovat jakýsi covid pas, tak každý návštěvník bude muset přinést z registrovaného centra potvrzení, že absolvoval buď PCR test, nebo antigenní test, potvrzení o očkování, nebo prodělání nemoci,“ dodává Lagronová.

Hosty byli:
Michaela Lagronová, mluvčí ministerstva kultury
Martin Glaser, ředitel Národního divadla Brno
Radim Holiš, ANO, hejtman Zlínského kraje
Jan Boháč, generální sekretář České unie sportu

Martin Glaser, ředitel Národního divadla Brno, připomíná, že pravidla ještě musí schválit vláda. 

„I tak bude rozjezd divadel pomalý, některá třeba začnou o týden nebo o dva později, protože všichni čekáme na rozhodnutí politiků a pak teprve budeme moci plánovat,“ říká s tím, že pokud jde o kontrolu certifikátů o testování nebo třeba očkování, uvaděči a uvaděčky nebudou mít problém je kontrolovat.

Jak jsou připravená divadla a co vadí České unii sportu? Dozvíte se v audiozáznamu celého Speciálu Renaty Kropáčkové.

Spustit audio

Související