„Za Trumpa by se to nestalo?“ USA zavírají vzdušný prostor ruským letadlům, oznámil Joe Biden ve Zprávě o stavu Unie

V emotivním vystoupení americký prezident Joe Biden oznámil, že Spojené státy kvůli vpádu ruských vojsk na Ukrajinu uzavřou svůj vzdušný prostor ruským letadlům. Při svém projevu o stavu Unie to v Kongresu oznámil americký prezident Joe Biden. Uvedl, že Spojené státy stojí za ukrajinským lidem, také ovšem deklaroval, že americké jednotky na Ukrajině bojovat nebudou. Ruský prezident Vladimir Putin je podle Bidena více izolovaný od světa než kdy jindy.

„Myslel si, že Západ a NATO nebudou reagovat, myslel si, že nás může rozdělit... Ale Putin se spletl,“ prohlásil během svého projevu šéf Bílého domu. „Putinova válka byla předem naplánovaná a nevyprovokovaná. Odmítl opakované snahy o diplomacii. Když diktátoři za svoji agresi nezaplatí, způsobí ještě více chaosu,“ řekl.

Slabý prezident?

„To, že nechce vysílat americké vojáky na Ukrajinu, to Američané většinově velmi schvalují,“ hodnotí amerikanista Jakub Lepš. „Zároveň jak republikáni, tak demokraté schvalují to, že Amerika v součinnosti s Evropou uvaluje tvrdé sankce. Mnoho Američanů se ale domnívá, že kdyby byl prezidentem Trump, Putin by na Ukrajinu nevtrhl, Biden je vnímán jako slabý.“

autoři: Tomáš Pavlíček , als
Spustit audio

Související