Za špatné vztahy se Západem si může Rusko samo. G7 s tím nesouvisí, vysvětluje odborník

23. srpen 2019

Letošní summit G7, tedy zástupců nejvyspělejších zemí světa, proběhne opět bez účasti Ruské federace. Nastal čas zase přizvat Moskvu k jednání, jak navrhuje americký prezident Donald Trump?

Jaroslav Bašta (Bezpečnost, odpovědnost, solidarita)

„Ano, i když o to Rusko samo moc nestojí... Jde ale také o to, aby si svou politiku vůči Rusku ujasnila G7 a domluvila se na tom,“ uvedl v pořadu Pro a proti bývalý velvyslanec v Rusku a na Ukrajině Jaroslav Bašta.

Ten se domnívá, že otázka nepřítomnosti Ruska rozděluje samotnou G7. „Pokud jsem dobře pochopil, tak o návrat Ruska stojí také Francie a ve stejném smyslu se vyjádřil i italský ministerský předseda Conte.“

Jako historik a bývalý diplomat dávám vždy přednost diplomacii před konfrontací. Je vždy lépe jednat než situaci hrotit. Momentálně se rýsuje příliš mnoho konfliktů v rámci zeměkoule na to, aby se nehledaly cesty k jednání... Nejlepší recept je tedy jednat, protože trestání se ukázalo jako značně neúčinné.
Jaroslav Bašta

Bývalý politik věří, že ruské sankce působí jen částečně. „Dokázaly pouze sblížit Rusko s Čínou, což není v zájmu ani Evropské unie, ani Spojených států. Náznak snahy vracet Rusko k jednacímu stolu byly už i v Radě Evropy... A třetí věcí je, že pozice Ruska v G8 byla politická, ne ekonomická.“

„Otázka G7 je jedna z mála možností, kdy je možné Rusku nabídnout, že se s ním zase počítá jako s velmocí, aniž by to mělo jakékoliv praktické důsledky. Celou záležitost kolem pozvání či nepozvání Ruska a sankcí či nesankcí beru jako součást politiky Donalda Trumpa. A je to lepší nápad než kupovat Grónsko,“ konstatoval Jaroslav Bašta.

Nelze tvrdit, že se s Ruskem nejedná

Jan Šír

„Důvodů, proč Rusko do G7 nezvat, je celá řada. Hlavní je ten, že Rusko bylo ze sdružení vyloučeno kvůli svým protiprávním aktivitám, konkrétně destabilizaci Ukrajiny a invazi na Krym v roce 2014 a tyto důvody stále trvají,“ připomněl Jan Šír z Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

Ačkoliv situace v G7 není nijak přehledná, stran účasti Ruska na summitu je prý jasno. „Panuje konsenzus všech členů: uplatňují vůči Rusku sankce, ve hře je také jejich zpřísňování. Takže já bych to názorové rozdělení neviděl.“

Nikdo netvrdí, že se s Ruskem nemá jednat... Ale problémy ve vztazích mezi Ruskem a Západem nejsou výsledkem nedostatečného jednání, ale konkrétního protiprávního nasazení síly proti nezávislosti a územní svrchovanosti ruských sousedů... Podstatou problémů je praktické chování jednoho aktéra a to s přizváním Ruska k nějakému jednacímu formátu není nutně spojeno.
Jan Šír

Expert dodal, že na Trumpův návrh francouzský prezident Macron reagoval dovysvětlujícím komentářem. „Ten údajnou shodu USA a Francie v této věci efektivně negoval. Byla by prý strategická chyba, pokud by nedošlo k pokroku v řešení konfliktní situace na Ukrajině, kterou Rusko vyvolalo.“

„Západ je krizí na Ukrajině, jak je eufemisticky ruská agrese nazývána, postižen naprosto zásadně... Příčiny toho, proč jsou vztahy mezi Ruskem a Západem momentálně tak špatné, leží skutečně na ruské straně. Dokud Rusko nedojde k závěru, že se mu toto chování nevyplatí, tak nevidím šanci pro posun v těchto otázkách,“ shrnul Jan Šír.

autoři: Veronika Sedláčková , Ondřej Čihák

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.