Za současnou uprchlickou krizi mohou také evropské elity, shodují se politologové

8. září 2015

Zatímco Angela Merkelová se stala ikonou Syřanů, Václav Klaus sepsal proti uprchlíkům petici. Papež vyzývá farnosti, ať uprchlíky přijímají a Lech Walesa by uprchlíky ubytoval u sebe doma.

Jak si elity počínají v uprchlické krizi? Je povinností Západu pomoci? Rozklíží celá krize Evropskou unii?

„Evropské politické elity tuto krizi způsobily,“ uvedl v pořadu Pro a proti politolog a ekonom Petr Robejšek.

Jednou z příčin byla jejich účast na „dobrodružství“ v Libyi a Sýrii. „A nenesou za to zodpovědnost, chovají se jako by to přišlo zhůry.“

Podle něj ale evropské elity ve skutečnosti vlastně neexistují, protože nejsou schopné společného jednání, zatímco české elity jsou naopak relativně jednotné.

Robejšek shrnul svou vizi role malých zemí a tedy i České republiky v Evropské unii.

„Neměly vůbec žádný hlas, když šlo o to zaútočit v Libyi, jejich hlas není slyšet, když volají po tom, aby se potápěly lodě pašeráků lidí, a naopak je jim hrozeno, že když nevezmou uprchlíky, odeberou jim peníze z Bruselu, na které ale mají právní nárok.“


Robejšek: „To je jednání patronážní, shora dolů, jednání s těmi, kteří nemají co říct a jen držet krok a pusu. A to je přesně to, co je třeba evropským elitám vytýkat: že se pořád ještě chovají vůči evropskému východu arogantně, neberou ho vážně, ale v tu chvíli, kdy ho potřebují, tak najednou ano, ale chtějí si vše vynutit.“

Politolog a publicista Jiří Pehe souhlasí, že evropské politické elity v uprchlické krizi zaspaly i s jejich podílem na vzniku krize.


Pehe: „Vůbec jsme nepřijali ideu, že Evropa jsme také my a máme možnost něco iniciovat, něco začít a něco položit na stůl… U nás se neustále mluví o Evropě, jako bychom byli mimo ní, a Evropa něco dělá a něco nám přikazuje. Ale my jsme také přece ta Evropa.

„Elity krizi do jisté míry způsobili tím, že Evropa nemá společnou imigrační, azylovou politiku ani ostrahu vnějších hranic,“ tvrdí novinář.

Robejškovu chválu českých elit nesdílí. „České politické elity se chovají oportunisticky. Neustále mluví o tom, že by problém měla řešit Evropa.“

„České elity chtějí neustále řešit příčiny, což je v pořádku, ale pak je tu přítomnost půl milionu uprchlíků na evropské půdě, a s tím nechtějí mít nic společného,“ vysvětlil Pehe.

Ten je přesvědčen, že těžko najdeme společné řešení krize s Německem nebo Rakouskem, pokud zároveň nebudeme schopni prokázat určitou solidaritu s existujícími a aktuálními problémy.

„Říkat, že my jsme to nezpůsobili, takže nás se to netýká, přehrazuje cestu k hledání řešení příčin celého problému,“ citoval jeden z častěji slýchaných argumentů kritiků řešení evropské imigrační krize Jiří Pehe.

autoři: Renata Kalenská , oci
Spustit audio