Za předvolební načasování kauzy Čapí hnízdo si Babiš může sám. U voličů mu to neuškodí ani nepomůže, myslí si novinář Klíma

13. červenec 2022

Za dotační podvod a poškození finančních zájmů Evropské unie hrozí podle zákona až desetileté vězení. Podle investigativního novináře Josefa Klímy ale něco podobného v kauze Čapí hnízdo nehrozí. „Myslím, že Andrej Babiš (ANO) deset let určitě nedostane. Protože i kdyby ho odsoudili, tak dosud nebyl trestán, žil spořádaným životem, od trestného činu uplynula dlouhá doba, kdy se osvědčil jako ctihodný občan a má zásluhy o společnost,“ říká.

Spoluzakladatel české investigativní žurnalistiky a spisovatel připomíná, že prezident Miloš Zeman osvobodil ředitele Lesní správy Lány Miloše Baláka jen proto, že „poctivě pracoval“, takže by milost mohla přijít i pro bývalého premiéra Andreje Babiše a Janu Nagyovou (dřív Mayerovou).

Dotace pro Čapí hnízdo je podvod. Je mi to jasné od začátku.
Josef Klíma

Následně  dodává, že v době vynesení rozsudku už Zeman prezidentem nebude. „Takže – jsem přesvědčen, že to neskončí – respektive já se toho už nedožiji. Ale povleče se to a Babišovi to v prezidentských volbách neuškodí.“

Čtěte také

Šéf hnutí ANO přitom opakuje, že jde o vykonstruovaný a účelový pokus o jeho kriminalizaci, a to i před volbami. Josef Klíma se kauze Čapí hnízdo ale věnuje od samého počátku. „Mně to bylo jasné od začátku,“ popisuje.

„Když vyjmete z něčeho velkého kousek, abyste získal dotaci pro střední a malé, tu dotaci pohltíte a pak zas vrátíte zpátky do velkého, tak je to podvod. A hlavně – ta dotace jinak mohla být rozdělena mezi tisíc drobných cukrářů, pekařů a dalších lidí, kteří pak třeba své provozovny díky tomu ,položili‘. Tam vidím ten nejhorší dopad,“ dodává v pořadu Osobnost Plus.

Konec v nedohlednu?

Zároveň přiznává, že z celé kauzy je mnoho lidí „otráveno“ a unaveno. „Jsem z toho uondán, ale ještě nejsme u soudu. Pořád to ještě nezačalo. Pořád se to neodvolalo, podruhé nevrátilo a potřetí neodvolalo.“

A pokud se nakonec Babiš rozhodne kandidovat na prezidenta, tak mu soudní projednávání podle novináře neublíží.

„Myslím, že mu to ani neuškodí, ani nepomůže. Protože ti, co jsou na jeho straně, tak jsou nekritičtí a od začátku přesvědčení, že to je na něj ,ušito‘. Anebo jsou to lidé, kteří si říkají: ,Ano, udělal dobře, že z toho Bruselu ,vytáhl prachy‘, protože já, kdybych měl tu možnost, tak to udělám taky. Naopak byl chytrý‘.“

Čtěte také

Co naopak Klíma nechápe, je odložení vedlejší větve kauzy, ve které šlo o objednání reklamy u Čapího hnízda za 300 milionů korun.

„Najednou je tato větev odsunuta stranou – to jsem vůbec nepochopil. Sám jsem to natáčel a je velmi průkazné, že to byl podvod. Ale dobře, je to odsunuto stranou. Proto se celé stíhání Babiše posunulo a teď to najednou vypadá, že ho chtějí stíhat, aby mu zabránili být prezidentem. Na spoustu lidí to dělá tento dojem, že je to načasované. Ale on si to tak načasoval sám,“ komentuje.  

Kandidatura na Hrad?

Babiš tvrdí, že svou kandidaturu na Hrad oznámí v průběhu září. Ovlivní jeho rozhodnutí soudní projednávání kauzy Čapí hnízdo? „On v době, kdy to začalo, kdy odstoupil jako premiér a dostal se do parlamentu, kam říkal, že v životě nepůjde, protože je to žvanírna, myslím nebyl rozhodnut, jestli kandidovat, nebo ne,“ uvažuje.

Babiš je teď rozhodnutý tak na 80 procent, že kandidovat bude. Ale vyčkává.
Josef Klíma

„Postupně si začali oťukávat, ověřovat, jestli to stojí za to, nebo ne. A myslím, že v tuto dobu jsou na 80 procent rozhodnutí, že ano, ale čekají, jak se administrativně vyvinou právě tyto věci. A to napínání veřejnosti, to taky souvisí s tím, že doufá, že lidé budou víc a víc nespokojení se současnou vládou. Proto najednou všude billboardy ‚Za Babiše bylo líp. Protože tam můžou poukazovat na to, že rajčata stála tolik a teď stojí, nevím, stovku.“

Čtěte také

„Ale nemůže za to vláda, ale okolnosti, které se mezitím odehrály, včetně války. Ale to už Babišův volič nebere.“

„A čím víc se vláda potýká ještě s předsednictvím v Radě EU  takže nemá úplně čas se na sto procent soustředit na řešení domácí krize a musí se tvářit, že řeší krizi všech Evropanů –, tak Babiš čeká, že se bude vláda víc kompromitovat v očích veřejnosti a jemu ,bude přibývat‘. Babišovi marketéři velmi podrobně sledují vývoj a tím, že nemusí sbírat podpisy, protože je bude mít od svých politiků, tak se může rozhodnout až na poslední chvíli,“ uzavírá Josef Klíma.

Celou Osobnost Plus Barbory Tachecí najdete v audiozáznamu.

autoři: Barbora Tachecí , lup

Související