Za pokles emisí v Evropě emisním povolenkám nevděčíme, tvrdí odbornice

9. srpen 2016

Jedním z mnoha opatření pro zmírnění klimatických změn je obchodování s emisemi skleníkových plynů. Jak se systém zatím osvědčil, shrnula v Magazínu Leonardo vedoucí programu Energetika a změna klimatu analytického centra Glopolis Klára Sutlovičová.

Znečišťovatelé dostanou omezený počet práv ke znečišťování, takzvané emisní povolenky. Je pak na nich, jakým způsobem se s regulací vyrovnají, zda své emise sníží, nebo naopak emisní povolenky koupí od někoho, pro něhož je snížení emisí jednodušší.

„Nástroj známe ze Spojených států, kde poměrně rychle a účinně snížil emise klasických škodlivin v 80. letech. Evropský systém ale zatím bohužel nedostal příležitost, aby fungoval pořádně,“ uvedla odbornice.

Podle ní chybou bylo, že členské státy unie od začátku dávaly svým znečišťovatelům mnohem více emisních povolenek, než kolik by mohly potřebovat.

I proto je současná cena povolenek v podstatě nulová. „Pro provozovatele znečišťujících provozů nehraje cena žádnou roli. Jsou to pro ně zanedbatelné náklady,“ konstatovala Sutlovičová.

Tento nástroj se neustále reformuje a je diskutován v Evropském parlamentu i v Evropské radě. „Měl by cílit k tomu, aby byl flexibilnější. Zatím byl velice rigidní, nereagoval na situaci na trhu, ani v jednotlivých zemích.“

Systém zatím ještě nedostal příležitost ukázat, co umí

Hlavním argumentem kritiků systému emisních povolenek je to, že se emise neeliminují, ale jen se přesouvají za úplatu jinam.

„Ano, evropský systém umožnil část znečištění pokrýt kredity z projektů, které vznikaly v třetích zemích,“ potvrdila vedoucí.

Například chemická továrna v Indii generovala obrovské množství kreditu za velice levné peníze, takže i evropské emisní povolenky přestaly být drahé, a místo nich se používaly tyto levné zahraniční kredity,“ popsala praxi Sutlovičová.

„Příležitost, aby tento nástroj ukázal, co umí, zatím ještě nenastala. Proto je z pohledu těch, kterých se týká, nadbytečný. Těch se v praxi dotýkají jiné legislativní nástroje.“

A evropští znečišťovatelé skutečně své emise snižují a znečištění neroste, připomněla odbornice.

„Výsledek tu je, ale neviděla jsem zatím studii, která by dokázala, že za snížení emisí vděčíme emisnímu obchodování,“ upozornila Klára Sutlovičová.

autoři: oci , ošv
Spustit audio