Za kavárny vděčíme koze

24. září 2010

Přemýšleli jste někdy nad šálkem kávy, kdo má zásluhu na tom, že můžeme tento lahodný nápoj vychutnávat? Podle legendy byla objevitelem kávy africká koza.

Suchá definice konstatuje: Káva je věčně zelená rostlina čeledi mařinovité (Rubiaceae) a její vlastí je Rovníková Afrika. Plody kávovníku na první pohled připomínají višni. Pod červenou slupkou se skrývají dvě jádra s charakteristickou hlubokou rýhou na ploché straně. Semena bez slupky jsou šedozelená.

Kávová zrna se před upotřebením praží při teplotě kolem 200 stupňů Celsia. Při pražení získávají svou charakteristickou vůni. Z rozdrcených zrn se připravuje vařením chutný nápoj. Káva kromě kofeinu obsahuje také tříslovinové prvky.

Jak přišli lidé na to, že jde o poživatelnou rostlinu? Na počátku byla koza. Podle pověsti před tisíci lety ji prý poprvé v Etiopii okusila koza. Zastavila se před kávovníkem, okusovala červené bobule a potom čile a nevázaně poskakovala. Lidem to neušlo a připisovali rostlině, jíž pojmenovali "kachva" (povzbuzující), kouzelnou moc. Její chuť zlepšovali pražením a vařením.

Už Aviccena (Ibn-Sina, 980 - 1037) vědecky popsal vliv kávy na lidský organismus. Jeho vývody dodatečně potvrdili vědci odhalením kofeinu a jiných prvků v zrnech.

Za počátek kávového boomu můžeme počítat rok 1554, kdy se v Konstantinopoli objevila první kavárna na světě. O necelých sto let později podnikavý Angličan D. Edwards nakoupil v Konstantinopoli značné množství kávy a otevřel si v Londýně kavárnu. Přivezl s sebou také řeckou otrokyni, jež připravovala podle tehdejší receptury hostům lahodný nápoj. Kavárna výborně prosperovala, a vděčný podnikatel se zasadil o to, aby otrokyně dostala za svou službu svobodu. Bývalá otrokyně si otevřela v roce 1652 v hlavním anglickém městě vlastní podnik.

Káva si svou chutí, vůní i vlastnostmi velmi brzo získala chladné Angličany, krátce na to se dostala do Francie a koncem osmnáctého století už ovládla celou Evropu.

autor: Jiří Drvota
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.