Za holandským nábytkem do technické knihovny

9. červen 2011

Výstava holandského designového nábytku a doplňků „Tak to sedí" otevírá v pátek 10. června v Národní technické knihovně v Praze 6. Podtitulek "Od Rietvelda po současnost" věrně popisuje obsah výstavy - průřez historií holandského designového nábytku.

Podle kurátora výstavy Stephana Bulta je hlavním důvodem výstavy seznámit Českou republiku s holandským nábytkovým designem:

„Vždy jsem se divil, proč se lidé tady nemohou o holandském stylu dovědět, proto jsem musel naplánovat tuto výstavu. Začneme tím, že ukážeme všechny židle."

Podoba moderní holandské židle vychází z návrhů designéra Gerrita T. Rietvelda a díky nadčasovosti se její podoba od počátku minulého století prakticky nezměnila.

Egbert Rietveld, vnuk a pokračovatel slavného návrháře, hovoří o důležitosti příběhu v designu:

"Místo toho, abyste si kupovali pouhý produkt, si koupíte příběh. Příběh, který je interpretován prostřednictvím výrobku. Všichni víme, že příběhy posílané tichou poštou se mění. A když si příběh koupíte, můžete jej libovolně upravovat, měnit, přidávat a pak se z toho stává váš příběh. A to je ten prvek, který vždy v kvalitním holandském nábytku najdete."

autoři: tpa , Zdeněk Strnad , avo
Spustit audio