Z plánu Mohelnice, Loštic a Moravičan založit společně městskou policii sešlo. Litují toho mimo jiné lidé z mohelnické části Libivá

14. leden 2019

Město Mohelnice ustoupilo od plánu založit společně s Lošticemi a obcí Moravičany městskou policii. S rozhodnutím nejsou spokojení mimo jiné obyvatelé mohelnické městské části Libivá, přes kterou vede rušná silnice z Olomouce do Šumperka. Od vzniku městské policie si slibovali, že se dočkají radaru proti neukázněným řidičům.

„S radarem to nevypadá, protože s panem starostou bojujeme. Je tady veliká průjezdnost a nikdo tu padesát nejezdí," říká předseda osadního výboru Libivé Miroslav Krejčí.

S předsedou osadního výboru Libivá Miroslavem Krejčím stojíme u silnice číslo 44. Ve směru na Olomouc i na Šumperk projíždí jedno auto za druhým. Radar, ve který místní doufali, měl podle nich pomoct projíždějící auta zpomalit a usnadnit tak přecházení přes nebezpečný přechod. Podle nezávislého starosty Mohelnice Pavla Kuby by tu místo radaru mohly ještě letos vzniknout nové bezpečnostní prvky.

„Uděláme před tím přechodem červený koberec, výstražné tabulky. Můžeme tam dát i semafor, který by ten provoz zastavil,“ říká starosta a zároveň dodává, že pokud by bezpečnostní prvky nestačily, vrátí se úvaha o radaru na stůl. To by znamenalo opět oživit projekt na založení městské policie. Zatím ji město podle Kuby nutně nepotřebuje.

„U toho je ještě problém v tom, že je potřeba někde udělat služebnu a sehnat lidi, kteří to budou dělat. Aktuálně chceme využít všech těch jiných možností. Když tyhle během tohoto roku selžou, tak budeme muset otázku městské policie znovu otevřít," dodává Kuba.

S městskou policií ale počítaly i Loštice a Moravičany, které byly do původního plánu zapojené. Teď zvažují, co dál.

„Poté co město Mohelnice o záměru městské policie upustilo, tak město Loštice jednalo s obcí Moravičany o tom, že by o městské policii v nějakém úspornějším režimu uvažovali společně," říká nezávislá starostka Loštic Šárka Havelková Seifertová. Jestli nakonec obce městskou policii bez Mohelnice založí, rozhodnou jejich zastupitelé na příštích zasedáních.

Spustit audio