Z péče o migranty se v Itálii stává byznys, říká zpravodaj Robert Mikoláš

7. srpen 2017

Přes 95 tisíc migrantů přeplulo za letošní rok přes Středozemní moře z Afriky do Itálie, ohlásil Úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky. Zatímco trasa z Turecka přes Řecko je prakticky uzavřena a přišlo po ní 10 tisíc běženců, Itálie se dál snaží migrační proud omezit. Italské armádní lodě od tohoto týdne můžou do libyjských vod, hlídkují u tamních břehů a migranty vracejí zpět. Z jihu Itálie se právě vrátil zpravodaj Českého rozhlasu Robert Mikoláš.

„Itálie je dnes v Evropě de facto osamocená, to slyšíme dnes a denně z úst všech italských politiků. Ti říkají, že Evropa uzavřela své hranice, že migranty z Itálie odmítá přijmout. V této souvislosti starosta Palerma Leoluca Orlando kritizoval i přístup České republiky a zemí Visegrádské čtyřky, které se postavily proti migračním kvótám,“ vysvětluje Mikoláš.

O počtech migrantů mají italské úřady přehled prostřednictvím tzv. družstev, které se o ně starají. Podle Mikoláše dostávají na každého migranta 35 až 42 eur denně. Z péče o migranty se může stát i byznys. „Družstva mají výhodné daňové podmínky. Dokonce proběhl skandál – jeden italský politik si za dotace z Unie postavil ekologický hotel v Alpách, nikdy ho neotevřel a pak v něm ubytoval migranty.“ Podívejte se na videozáznam celého rozhovoru:

autor: jpr
Spustit audio