Z NDR se v roce 1989 valily kolony trabantů. Východní Němci mířili na Západ

Kolony trabantů se v létě 1989 valily přes Československo do Maďarska. Dederoni, jak se občanům Německé demokratické republiky nelichotivě říkalo, využili uvolnění poměrů v Maďarsku, přes které se snažili odejít do Rakouska a pak do svobodného západního Německa.

V létě před 25 lety Československo poprvé od 50. let zúžilo hraniční pásmo, tedy prostor podél hranic s Rakouskem a západním Německem, kam mohli lidé jen se zvláštním povolením. Byla to kosmetická změna, hranice zůstaly dál neprodyšně uzavřeny.

Železnou oponu natrhlo nejprve Maďarsko, když odstranilo zátarasy a zrušilo hraniční pásmo. Využili toho občané Německé demokratické republiky a pokoušeli se tudy odejít do Rakouska a pak do západního Německa. Až do 10. září však byla tato cesta stále nelegální.

„Občané Německé demokratické republiky přijíždějí jako turisté a později se odvolávají na různé důvody a nechtějí se vrátit domů. Někteří z nich se také pokoušejí o nedovolený přechod do Rakouska,“ informoval tehdy maďarský zpravodaj Československého rozhlasu.

Zátarasy zmizely, ale hranice zůstávala střežená

Východní Němce cesta ke svobodě lákala. Maďarsko na hranici s Rakouskem odstranilo hraniční zátarasy a zrušilo přísně střežené hraniční pásmo.

„Hranice byla pořád střežená, i když tam nebyly zátarasy. A stále platily smlouvy, podle kterých Maďarsko nesmělo propustit do Rakouska ty občany NDR, kteří neměli příslušná povolení od úřadu NDR, což neměl skoro nikdo z nich,“ vysvětluje historik Oldřich Tůma z Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR.

Čtěte také

„Bylo to pokušení a mnohým se podařilo překročit hranici. Stále však docházelo k tragickým případům. Myslím, že ještě v srpnu byl jeden občan NDR při potyčce s maďarským pohraničníkem usmrcen. Šlo spíš o nešťastnou náhodu,“ připomíná.

Hraniční pásmo

V Československu došlo ke kosmetickým změnám

Na hranici mezi Československem a západními státy stále zůstávali pohraničníci se zbraněmi, hlídkové věže a ostnaté dráty. Přesto došlo k alespoň kosmetickým změnám – Československo zúžilo hraniční pásmo, prostor okolo hranic se západními státy, kam se mohlo jen se zvláštním povolením.

Z NDR se přes volné hranice do Československa a do Maďarska dál valily kolony wartburgů a trabantů. „V Maďarsku se shromažďovalo stále víc občanů NDR, kteří hledali možnost, jak se dostat na Západ. Maďarsko to pak řešilo během září, kdy občany NDR propustilo, i když dokumenty z NDR neměli,“ poznamenává Oldřich Tůma.

Hromadnému úprku svých ze země se NDR ještě pokusila zabránit s pomocí Československa. Neúspěšně.

autor: jas
Spustit audio