Z Krkonoš zmizela některá turistická značení. Před zimou se musí odmontovat kvůli počasí

10. listopad 2019 09:54

Strážci krkonošského národní parku už odmontovali desítky turistických značek. V našich nejvyšších horách je zhruba 3 300 kusů cedulí a strážci parku musí do příchodu zimy odmontovat necelou třetinu. Nejvíc poškozené cedule skončí v truhlárně, kde je čeká oprava, aby se na jaře opět mohly vrátit a sloužit turistům v terénu.

Čtěte také

„Jsme teď u Výrovky, ve vrcholových partiích Krkonoš. A děláme vycházkovou trasu, která tady slouží přes sezónu návštěvníkům," vysvětluje strážce Michal Štěpánek, který s kolegou Štěpánem právě odmontoval dřevěnou tabuli a odnáší ji do auta.
„Je poměrně nová, myslím že tady slouží druhým rokem. Tak věřím, že ještě pár let vydrží."

To už se ale nedá říct o další dřevěné tabuli kterou sundávají u Klínových bud.
„To je jedno z našich panoramat. A ty jsou nejnáchylnější podléhat těžkým povětrnostním podmínkám, které tady panují. Protože jsou umístěna převážně horizontálně, tak na nich pořád stojí voda, která také namrzá."

Tuto informační tabuli čeká oprava a přelakování. Kromě cedule strážci sundávají i stojan, na kterém je přidělaná.
„Vede tudy běžecká lyžařská trasa a mohlo by to způsobit turistům nějaký úraz. A tento je navíc už v takovém stavu, že si necháme vyrobit pro příští sezónu nový stojan."

Nejvíc poškozené cedule skončí v truhlárně, kde je čeká oprava, aby se na jaře opět mohly vrátit a sloužit turistům v terénu

„Využíváme také různé speciální laky a technologie. Ty by nám měly zaručit, že cedule budou moci zůstávat v terénu celoročně a jejich životnost nebude výrazně kratší," říká mluvčí Krkonošského národního parku Radek Drahný.

Čtěte také

V terénu zatím zůstávají piktogramy značící cyklostezky, ty budou strážci odmontovávat až koncem listopadu. Turistická značení poškozuje hlavně počasí, ale občas i nezodpovědní turisté.

„Většinou je to poškození tedy na zákazových cedulích. Nacházíme tam různé samolepky a čmáranice," říká strážce Štěpán Votava.

A dodává, že teď kromě úklidu cedulí je zaměstnává také instalace značení zimní lyžařské magistrály.
„Tady v první zóně národního parku to na letní sezónu vždy odinstalujeme a přes to opět nainstalujeme do terénu."

Informační cedule a značky musí strážci stihnout uklidit do příchodu zimy.

Spustit audio

Související