Z korporátu do Kambodže. Dokument o tom, že za sny se dá jít skoro na druhý konec světa

29. listopad 2020

Cestovali do Vietnamu, zastavili se v Angkoru a v Kambodži už jednou nohou zůstali. Změnila jim pohled na svět, na práci, na život a na jeho smysl.

Na Kambodžu má většina českých cestovatelů jasný názor: buď jednoznačné ANO, anebo NE. Ano, líbí i s chlupama, ne, nelíbí, vyhněte se.

S Davidem Pavlem a Klárou Dohnalovou nás spojilo jednoznačné kambodžské ano, se vším, co ke Kambodže náleží. S tím, čemu se dá říct národní povaha. S pocitem, když se člověk vrátí do Čech a pak se zase těší zpátky. S touhou Kambodži pomoci i s touhou spojit s ní svůj život. Třeba pokusit se postavit školu….

Z korporátu do Kambodže

Spojky s Kambodžou

Dost styčných bodů na to, abychom se rozhodli pro společnou kambodžskou cestu a pro společné hledání kořenů lásky k této krásné zemi plné vstřícných lidí i paradoxů, kde je stále ještě v lidech a v politice jemně cítit horká půda Pol Potova řádění. Možná, že Čechy s Kambodžou spojuje historie krutovlády a kobercového ničení vzdělanosti, inteligence, svobodných názorů. Možná je to osud současného kambodžského krále Norodoma Sihamoniho, který od 60. let studoval v Praze, kam se v dobách Pol Pota na chvíli vrátil. Dost možná jsou to kořeny, které u nás zapustily kambodžské děti, které se do Čech dostaly díky Červenému kříži… Kdo ví.

Každopádně dvojici manažerů Kambodža učarovala natolik, že se rozhodli být jí nejen blíž, ale změnit díky ustálený životní styl a jistoty. Dnes o Kambodže říkají, že je pro ně osudová… Nejen pro to, jakou práci a projekty jim přinesla, ale i proto, jaké lidi z nich udělala.

autor: Markéta Nešlehová
Spustit audio

Související