Z Indie, okupace 1968 i války ve Vietnamu. Poslechněte si nejlepší reportáže legendy Jana Petránka

31. prosinec 2021

Jan Petránek působil jako zahraniční zpravodaj v Indii či v Moskvě. Informoval o bombách, kterými se nabubřele pyšnily vojenské přehlídky, a schovával se před bombami ve vietnamské válce. Napínavé i humorné okamžiky ze života rozhlasového reportéra a komentátora zachytil Petránek svým mikrofonem a uchovaly se nám v rozhlasovém archivu. Poslechněte si je.

Petránek patřil k výrazným komentátorským osobnostem Československého, později Českého rozhlasu. Jeho rozhlasovou kariéru rozsekla ve dví normalizace, která v ní udělala hlubokou, dvacetiletou průrvu.

Archiv Plus se při vzpomínce na Jana Petránka u příležitosti jeho nedožitých devadesátin (narodil se 28. prosince 1931) zaměří na první část jeho rozhlasového působení, šedesátá léta 20. století.

Zpravodajem v Asii

Na podzim 1961 se stal Jan Petránek zahraničním dopisovatelem pro asijskou oblast se sídlem v Novém Dillí. Ale ještě než se vydal do Indie, odskočil si na zkušenou do Moskvy, kde měl před sebou těžký úkol.

Čtěte také

Musel zajistit svůj vůbec první dvouhodinový živý reportážní přenos. Byl ze zahájení Československé výstavy v moskevském parku Sokolniky, kterého se měl zúčastnit československý prezident Antonín Novotný a sovětský vůdce Nikita Chruščov.

Nakonec se ukázalo, že půjde o úkol ještě těžší. Ani jeden ze jmenovaných soudruhů totiž nakonec nedorazil. Tuto reportáž v rozhlase sice bohužel nemáme, z Moskvy se nám nicméně dochovala jiná.

A jednu vám nabídneme také z Indie. Jak Jan Petránek vzpomínal, jeho působení v této asijské zemi nebylo vůbec jednoduché, obzvlášť pokud šlo o spojení mezi Indií a Československem. Telefonáty byly velmi nekvalitní, takže nakonec reportáže, které natočil na magnetofonové pásky, směřovaly dvakrát týdně letecky z Dillí do Prahy prostřednictvím Československých aerolinií a ochotných letušek.

Bomby i tanky

Jan Petránek

Po necelém roce svého působení v Indii byl Jan Petránek povolán jako zahraniční zpravodaj do Moskvy, kde pobýval až do roku 1967. Z té doby se nám dochovala i řada humorných postřehů, které jistě pobaví i dnešního posluchače.

Nabídneme vám však i momenty, kdy šlo doslova o život. Jan Petránek se ocitl uprostřed bombardování ve Vietnamu i uprostřed Prahy 21. srpna 1968, kdy rozhlas i celou zemi ohrožovali okupanti. Patřil k těm hlasům, které k národu promlouvaly z éteru v tom nejvypjatějším srpnovém týdnu.

Ale nabídneme i jeden hlas, který Janu Petránkovi nepatří, zato mu byl velmi blízký. Možná by jeho samotného překvapilo, že i ten se v rozhlasovém archivu jakýmsi zázrakem dochoval.

Mladého Jana Petránka a jedno překvapení navíc uslyšíte v pořadu Archiv Plus.

Spustit audio