Wordle se nemůžete přesytit, v tom spočívá jeho kouzlo, vysvětluje popularitu hry Koubský

4. únor 2022

Slovní hra Wordle dobývá nejen sociální sítě. Za tří měsíce od svého vzniku získala miliony hráčů po celém světě. A také se dočkala překladu do stovky jazyků a množství klonů. V zásadě jde o princip známý například ze hry Mastermanind, česky známé jako Logik, která je na trhu už více než padesát let. Proč tedy takový úspěch Wordle? „Je tam jeden technický a jeden psychologický chyták,“ vysvětluje Petr Koubský, redaktor Deníku N.

Wordle spočívá v tom, že hráč musí uhodnout jediné slovo dlouhé pět písmen. A mají na to maximálně šest pokusů. Hra přitom pomocí barevných polí říká, zda se dané písmeno ve slově vyskytuje a jestli se hráč trefil i jeho správné umístění.

„Ten technický chyták spočívá v tom, že se dají hádat jen platná slova. Nemohu si tam napsat sérii písmenem a zkoumat, jestli vycházejí, nebo nevycházejí. A ten psychologický efekt je dám tím, že tam je jeden hlavolam za den a dost. Člověk se tím nemůže v podstatě přesytit, protože nikdy nedostane tolik, kolik by chtěl,“ dodává Koubský.

Technický chyták spočívá v tom, že se dají hádat jen platná slova. A ten psychologický efekt je v tom, že je jeden hlavolam za den a dost.
Petr Koubský

Nucená časová pauza mezi dalšími hrami či odměnami je prvek dobře známý například z mobilních her. Většinou je ale klíčem k tomu, jak hru, která je zdarma, dodatečně monetizovat, tedy získat z hráčů peníze. Časový odpočet totiž lze za úplatu zkrátit nebo zcela přeskočit. Podobný prvek u Wordle chybí.

Wordle, celosvětový fenomén

Jednoduchá hříčka, kterou její autor původně vytvořil pro svou přítelkyni, zaujala i vydavatele deníku The New York Times. Ten ji od autora koupil, a stal se tak vlastníkem této populární hry, která je – alespoň prozatím – dostupná na internetu zcela zdarma.

Čtěte také

„Částka, kterou americký vydavatel zaplatil, se pohybuje v nižších jednotkách milionů dolarů,“ říká o transakci David Slížek, šéfredaktor serveru Lupa.cz.

„The New York Times už provozují řadu webových her, zejména křížovek a podobných hlavolamů. Jejich online herní nabídka je ovšem podobně jako web The New York Times placená. Přístup k Wordle má však podle deníku zatím zůstat zdarma,“ dodává Slížek.

I kdyby se ale vydavatelství nakonec rozhodlo hru přidat do svého placeného obsahu, hráči by pravděpodobně o možnost hádat slova nepřišli.

Už teď existuje spousta klonů hry. Je to celosvětový fenomén a stáhnout toto všechno se určitě nikomu nepodaří.
Petr Koubský

„Už teď existuje spousta klonů té hry a nezdá se mi, že by bylo v moci The New York Times tyto klony zakázat. Je to celosvětový fenomén a stáhnout toto všechno se určitě nikomu nepodaří,“ je přesvědčený redaktor Deníku N.

Nový majitel Wordle tak bude nejspíše hledat jiné cesty, jak svou investici do populární hry zúročit. „Už v oznámení o koupi byly náznaky, že plánují nějaké přídavky, změny, nové funkce a podobně. Takže možná v tom pak bude spočívat lákadlo na to, aby si člověk nějakou verzi zaplatil,“ shrnuje Slížek.

Kryptoměny a zločinci?

Jedním z rozšířených mýtů o kryptoměnách je ten, že se bitcoin a další digitální měny používají jako hlavní platební metoda zločinců. Vyvrátit toto tvrzení se rozhodl Europol. I když je používání kryptoměn na vzestupu, ve srovnání s klasickými měnami stále tvoří jen malý zlomek zločinecké ekonomiky. 

Kriminálníkům podle policie vadí například vysoké výkyvy kurzů kryptoměn, ale i to, že neposkytují anonymitu.
David Slížek

„Kriminálníkům podle policie vadí například vysoké výkyvy kurzů, ale i to, že kryptoměny neposkytují anonymitu,“ vysvětluje Slížek a dodává:

„Všechny transakce se totiž zapisují do blockchainu, který je obvykle veřejný. A vyšetřovatelé tak mají podle Europolu většinou o transakcích více informací než při platbách tradičními penězi.“

Čtěte také

Redaktor Deníku N Koubský připomíná, že sledování transakcí v blockchainu neumožňuje vždy snadno identifikovat, kdo jsou odesílatelé a příjemci. Ale je možné identifikovat, že se v tom a tom čase přesouvají takové a takové sumy. A pro dobrého analytika je to více než postačující informace, jak dohledávat další souvislosti,“ míní.

Ani časté výkyvy kurzů pak reálné použitelnosti kryptoměn moc neprospívá. „Lítá to nahoru a dolů a člověk neví dopředu, na jakém bodě křivky se zrovna ocitne,“ glosuje vývoj kurzu Slížek.

A za pravdu mu dává i Petr Koubský: „Svědčí to o tom, že kryptoměny jsou hazard, do kterého se spoustu přízemněji uvažujících lidí pouštět nechce.“

Poslechněte si celý pořad Online Plus.

Dozvíte se v něm také to, že Facebook se vzdal myšlenky vlastní digitální měny. A co radí Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost společně s Vojenským zpravodajstvím účastníkům a návštěvníkům olympijských her v Pekingu?

Spustit audio

Související