Winchestrovka: Zbraň kovbojů i indiánů, která dobyla Divoký Západ

S revoluční technologickou změnou, která dala vzniknout proslavené winchesterovce, přišel v polovině devatenáctého století Američan Walter Hunt. Právě on v roce 1848 zkonstruoval opakovací pušku, která měla základní znaky většiny pozdějších Winchesterovek: trubicový zásobník pod hlavní a pákové nabíjení nábojů do komory.

Připravil: Jan Kovařík
Dramaturgie: Magdalena Šorelová
Zvukový mistr: Tomáš Gsöllhofer
Zvukový design: Jiří Litoš
Režie: Jitka Škápíková
Premiéra: 16. 3. 2021
Produkce: Hana Vrbová

Ke zbrani Walter Hunt vymyslel i duté olověné střely s náplní střelného prachu – šlo o vynález, kterým zhruba o stovku let předběhl svou dobu. O rok později si náboje i pušku nechal patentovat. Vyrobil několik prototypů, jenže byly těžké a nemotorné a Hunt na další inovace neměl prostředky. Proto udělal to, co už tolikrát předtím, svůj vynález prodal a dál se o něj nestaral.

Putovní patenty

Huntův patent odkoupil Georg Arrowsmith, majitel strojírenské továrny v New Yorku. Puškaři Lewisi Jenningsovi dal za úkol, aby zbraň vylepšil a připravil ji na sériovou výrobu. To se podařilo a i Jennings se se svou inovací vydal na patentový úřad. Vzápětí ale Huntovy i Jenningsovy patenty byly opět k mání.

Arrowsmith je prodal newyorskému obchodníkovi se železářským zbožím Courtlandu C. Palmerovi. Ten zadal výrobu pěti tisíc opakovaček firmě Robbins & Lawrence a po dvou letech už šly do prodeje.

Revoluční posun

Obě pušky, Jenningsova i Huntova, používaly duté olověné nábojnice naplněné střelným prachem. Dutina nábojnice byla uzavřena víčkem, v němž byl otvor, kterým prošlehl plamen od zápalky nasazované na uzávěr. Jenningsova puška, měla zásobník zápalek zabudovaný ve zbrani, takže nabíjení, zaměření i výstřel probíhalo během jedné akce, což byl oproti staršímu konceptu revoluční posun.

Do dalšího vývoje opakovačky měly brzy zasáhnout klíčové osobnosti, které se zapsaly do dějin vývoje palných zbraní. Jednou z nich byl i puškař Benjamin Tyler Henry, který pracoval ve firmě Robbins & Lawrence. I ten pušku inovoval a rád by si své zlepšení dal patentovat. Jenže na to neměl peníze. A tak se obrátil na své kolegy.

Cítili potenciál zbraně

A tady k dlouhému výčtu jmen přibyla dvě další. Vynálezci Horace Smith a jeho parťák Daniel Wesson, zkušení puškaři, Palmerovi zaměstnanci. Těm neušlo, že koncepce zbraně má velký potenciál, jenom vědět, jak na to. I oni opakovačku vylepšili, v únoru 1854 si registrovali své patenty, vzápětí se osamostatnili a založili si firmu Volcanic Repeating Arms Company.

Firma Volcanic nabízela pušky i pistole, ale nedařilo se. Do tří let stála před krachem. Smith & Wesson ji nakonec prodali Oliverovi Winchesterovi.

Kdy a jak vznikly ony pověstné henryovky a winchesterovky? V jakých filmech se proslavily a které kousky se dnes platí zlatem?

autoři: Jitka Škápíková , Magdalena Šorelová
Spustit audio

Související