WildCat – nejrychleji volně běžící robot na světě

7. říjen 2013

Firma Boston Dynamics, podporovaná agenturou DARPA, nás již mnohokrát udivila svými dokonale kráčejícími či běžícími roboty, zvládajícími přitom nejrůznější terény a úkoly. Po nákladním Velkém psu (BigDog a jeho nástupnické variantě LS3) a ultrarychlém Gepardovi (Cheetah) zde nyní máme menší a pomalejší Divokou kočku (WildCat).

Divoká kočka ale drží významný primát. Gepard totiž zatím běžel pouze na pohyblivém pásu v laboratoři a byl přitom připojen k externímu zdroji energie a jistící tyči. Divoká kočka sice zatím běžela jen zhruba dvakrát menší rychlostí než sprintující Gepard, avšak dokázala to ve venkovním prostředí a s vlastním zdrojem energie. Za těchto podmínek zatím nemá konkurenci.

Čtyřnohý robot WildCat dokázal během zkoušek na drsném a rovném terénu nejen klusat či skákat rychlostí až 26 kilometrů za hodinu, ale předvedl také některé manévry. Zvládl v poměrně velké rychlosti zatáčet, vyrovnávat svoji polohu při klopýtnutí a samozřejmostí pro něj bylo také vstát, pokud při nějakém ostřejším běžeckém momentu upadl.

WildCat vypadá zhruba jako zmenšená kopie dřívějších typů, Velkého psa nebo Geparda, a má i podobný styl pohybů a regulace. Kromě zvířatům podobných bionických robotů vyvíjí firma Boston Dynamics také humanoidní roboty Atlas a Petman. Všechny tyto stroje budou za několik let sloužit zejména potřebám americké armády. Jejich úkolem bude plnění armádních úkolů v těžkém terénu a možná časem i při bojových operacích.

Zdroje: CNet, Wired, Mashable, Youtube, Boston Dynamics

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.