Wikipedii vládnou muži. Editační maraton se rozhodl genderovou nerovnost změnit

27. březen 2020

Když v polovině března World Wide Web oslavoval své třicáté první narozeniny, nenechal to jeho zakladatel Tim Berners-Lee bez komentáře. Místo toho, aby vyzdvihoval pozitiva, která internet do našich životů přináší, sepsal otevřený dopis s titulkem Why the Web Isn’t Working for Women and Girls.

Popsal v něm nástrahy, které na internetu ženám a dívkám hrozí, i fakt, že ženy po celém světě jsou mnohem méně připojené k internetu než muži, a další mnohdy skryté formy diskriminace žen na internetu. Výsledkem je online genderová nerovnost, kdy internet funguje spíše ve prospěch mužů než žen.

Příkladem může být jedna z nejnavštěvovanějších webových stránek světa – online encyklopedie Wikipedia, založená na principu, že ji může spoluvytvářet a editovat prakticky kdokoliv. V českém prostředí se editaci Wikipedie aktivně věnuje přes dva tisíce wikipedistů. Co ale nemusí být na první pohled patrné je, že devadesát procent z nich jsou muži, což má přirozeně vliv na témata i obsah. Ukazují to i čísla. Například na české Wikipedii je pouhých šestnáct procent biografií věnováno ženám a úplně chybí některá témata důležitá právě pro ně.

Logo

„Podobně jako ve veřejném prostoru jsou muži daleko více zastoupeni a ženy jsou více v pozadí, méně viditelné. Pravděpodobně i proto Wikipedie odráží tuto situaci v současné společnosti. Ženy mají možná méně zájmu, času nebo ani nevědí, že by se něčím podobným, jako je editace online encyklopedie, mohly zabývat,“ říká ředitelka České ženské lobby Hana Stelzerová.

Alespoň trochu zvrátit tuto situaci a hlavně upozornit na problém nerovného zastoupení mužů a žen na Wikipedii přišlo na začátku března na pražský WikiGap několik desítek lidí.  Dali si za cíl napsat nebo rozšířit co nejvíce profilů žen. Stačilo si vybrat oblíbenou postavu z minulosti nebo současnosti a pustit se do psaní.

„WikiGap je něco, čemu se říká editaton, tedy editační maraton, kdy se v rámci jednoho dne potká skupina lidí a editují na Wikipedii určité téma nebo za určitým účelem. WikiGapem chceme poukázat na určitou propast ve Wikipedii, díru mezi muži a ženami,“ vysvětluje Klára Joklová, ředitelka Wikimedia Česká republika, která provozuje českou mutaci webové encyklopedie.

Začínajícím i pokročilým wikipedistům se během jednoho odpoledne podařilo vytvořit 44 nových článků a mnoho dalších doposud stručných biografií žen o trochu rozšířit. Svou biografii dostaly třeba divadelní režisérka a spisovatelka Miřenka Čechová, herečka Alxenadra Myšková nebo socioložka a filozofka Hana Havelková.

Účastníky přitáhlo na WikiGap většinou téma a vědomí, že je potřeba s genderovou nerovností něco dělat. V mnoha případech se rozhodli přidávat profily žen ze svých oborů nebo z historie, kterým se editoři Wikipedie doposud nevěnovali (nebo jen málo). Ačkoliv se přirozeně za jedno odpoledne nelichotivý poměr mužských a ženských profilů zvrátit nedá, WikiGap alespoň poukázal na problém nerovné reprezentace žen a jejich témat nejen na internetu, ale i v celé společnosti.

Proč lidé na WikiGap přišli? Jaké ženské osobnosti se rozhodli zpracovat? A co podle Hany Stelzerové z České ženské lobby je potřeba, aby se propast mezi muži a ženami zacelila?

autor: Josef Kokta
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.