WHO chce zákaz kouření e-cigaret ve veřejných budovách

26. srpen 2014

Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučila zakázat kouření elektronických cigaret ve veřejných uzavřených prostorách. Podle některých názorů může být rizikové i pasivní kouření e-cigaret. Zakázat chce WHO také e-cigarety s ovocnými příchutěmi. Vyplývá to ze zprávy organizace.

Riziko kouření e-cigaret pro pasivní kuřáky sice zatím nebylo vědecky prokázáno, není ale ani jisté, že jsou bezpečné.

Elektronické cigarety sice neobsahují dehet a některé další chemické látky jako běžné cigarety, škodlivny v nich ale podle odborníků jsou.

„Riziko pasivního kouření elektronických cigaret je velmi blízké nule,“ uklidňuje internistka z Centra pro závislé na tabáku Eva Králíková.

Podle Králíkové je jich ale na trhu asi 500 druhů a jednotlivé se od sebe liší principem i látkami, které vydávají.

Chybí podle ní také regulace toho, jak mají být e-cigarety dostupné, a požadavky na kvalitu páry, kterou vyrábějí.

„Řada z nich je jen atraktivní formou terapie nikotinem,“ vysvětluje Králíková. Kuřáci elektronických cigaret tak dostávají do těla požadovaný nikotin, aniž by s tím byly spojené toxické látky.

Světová zdravotnická organizace ve své zprávě zároveň vyzvala, aby se přestaly prodávat e-cigarety s příchutí ovoce, sladkostí a alkoholických nápojů. „Náctiletí tyto příchutě mají rádi. Tento požadavek považuji za oprávněný,“ dodává Králíková.

WHO dále žádá země, které ratifikovaly Rámcovou úmluvu o kontrole tabáku, aby zvážily omezení reklam, propagace a finanční podpory e-cigaret.

Při propagaci elektronických cigaret by například jejich výrobci neměli mít dovoleno zdůrazňovat kladný vliv e-cigaret na lidské zdraví, neměli by tedy třeba tvrdit, že elektronické cigarety pomáhají lidem přestat kouřit.

autor: hla
Spustit audio