Vzpomínáte na své ex? Z každého vztahu si něco odneseme, srovnávání není nutné a může bolet

13. září 2022

„Srovnávat partnery je trochu cesta do pekel,“ říká pro Balanc psycholožka a psychoterapeutka Věra Zika. Každý partnerský vztah nás ovlivní. Když máme štěstí a jsme ze spokojené rodiny, máme vztahy kde okoukat a je větší pravděpodobnost, že budeme spokojení. Někdy se ale neubráníme srovnávání. Po zkušenostech se chceme něčemu vyhnout a něčeho víc. Jak přemýšlet o vztahové historii, včetně té sexuální?

„Obzvlášť dospívající berou první lásky často velmi vážně. Rozpad vztahu pak může vést i k sebepoškozování.“ Žijeme v silném přesvědčení, že ideál je hledat jeden hluboký vztah na celý život, že na nás někde čeká osudová láska. Nemusí to to tak být, ani to nemusíme chtít. Ale kulturně a společensky je tato idea silně zakořeněná. Teprve poznáváním sebe sama a prožíváním vztahů zjistíme, co potřebujeme a chceme.

„Pro mě to není srovnávání konkrétních osob, ale toho, co chci od vztahu.“ Sami jsme někdy překvapeni, s kým chodíme. Dříve jsme si mysleli, že to vůbec není náš typ, že nás takoví lidé nelákají. Ale po řadě nefungujících vztahů zkusíme úplný opak. A někdy se pak díky tomu posuneme do pomyslného středu a najdeme, co hledáme. Citlivým tématem je i sexuální minulost partnerů. S kolika lidmi měli sex a jsem já pro něj ten nejlepší? I o tomto uslyšíte v záznamu rozhovoru.

Poslechněte si celý Balanc o srovnávání partnerů a o tom, jak nás předchozí vztahy ovlivňují v těch současných.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.