Vzniká sbírka na pomoc pozůstalým a zraněným při tragickém požáru v Bohumíně

9. srpen 2020 20:49

Moravskoslezský kraj pomůže pozůstalým a zraněným lidem po tragickém požáru v Bohumíně. Zemřelo při něm jedenáct lidí, dalších deset se zranilo. Mezi nimi taky dva hasiči a policista. 

Půjde zřejmě o stejnou pomoc, jaké se dostalo lidem po prosincové střelbě v ostravské fakultní nemocnici. 

Organizujeme také finanční sbírku, která by měla pomoci všem těmto lidem. A za kraj připravujeme finanční podporu tak, jak to bylo v rámci případu fakultní nemocnice, to znamená 100 tisíc pozůstalým a 50 tisíc zraněným, řekl hejtman Ivo Vondrák z hnutí ANO.

Další podporu by lidé mohli získat taky od státu. Podle místopředsedkyně vlády Aleny Schillerové (ANO) na místo tragédie přijede zástupce Probační a mediační služby ČR.

„Bude poskytovat pomoc těm pozůstalým. Bude jim radit, jak postupovat, a zítra (v pondělí) hned zasedá probační a mediační služba, která vlastně spravuje fond na oběti pro pozůstalé po trestných činech, protože víceméně je už hodně pravděpodobné (...), že to byl žhářský čin,“ řekla Schillerová. Přesnou výši podpory zatím nechtěla specifikovat.

„Viděla jsem na místě samém tu tragédii a vlastně tu hrůzu, jsem z toho naprosto zdrcená,“ uvedla Schillerová. Pozůstalým vyjádřila podporu a slíbila maximální pomoc. „Je jasné, že jim ztrátu blízkých nikdy vynahradit nemůžeme,“ doplnila. První peníze by se podle ní k lidem mohly dostat velmi rychle.

autor: Silvie Mikulcová | zdroj: ČTK
Spustit audio