Vznik německé koalice zastavila migrace. Byli jsme na dobré cestě, tvrdí Merkelová

20. listopad 2017

Vyjednávání německých stran o vzniku takzvané jamajské koalice skončila nezdarem. Z jednání křesťanských unionistů z CDU/CSU, Zelených a liberálních demokratů z FDP včera pozdě v noci odstoupili právě liberálové.

Informuje o tom německý list Süddeutsche Zeitung.

Předseda FDP Christian Lindner ukončení rozhovorů zdůvodnil tím, že se stranám nepodařilo za dobu čtyř týdnů nalézt společnou důvěru. „Ani jednomu partnerovi se nepodařilo formulovat myšlenku, která by vedla k modernizaci Německa,“ řekl Lindner novinářům a zdůraznil, že po měsíci jednání stále zůstává bezpočet otevřených témat.

Podle šéfa FDP by témata, na kterých se vyjednavači dokázali shodnout, draze zaplatili daňoví poplatníci, popřípadě se jednalo o pouhé formální kompromisy. Lindner si také myslí, že rozdíly mezi CDU/CSU a liberálními demokraty jsou nepřekonatelné. „Přestože se během neděle zdálo, že se na koalici přece jen dohodneme, objevily se později snahy dohodnuté kompromisy zpochybnit,“ dodal politik.

Dohoda byla blízko

Odstoupení FDP z povolebních vyjednávání zkritizovali Zelení. Jejich europoslanec Reinhard Bütikofer na Twitteru napsal, že Linder zvolil populistickou rétoriku namísto politické zodpovědnosti.

Místopředsedkyně CDU Julia Klöcknerová na sociálních sítích označila krok FDP za „dobře připravenou spontánní akci“. „Bylo by férové, kdyby ukončení jednání ohlásili všichni partneři společně,“ zkritizovala Klöcknerová postup liberálních demokratů, píše Süddeutsche Zeitung.

Šéf německých Zelených Cem Özdemir

Jak uvádí list Frankfurter Allgemeine Zeitung, hlavní bod, na kterém se strany neshodly, byla otázka migrace. Unie křesťanských demokratů a FDP ji chtěly omezit, proti tomu se stavěli Zelení. Dalšími spornými tématy byly finance, energetická politika i ochrana klimatu.

Kancléřka Angela Merkelová po odstoupení FDP z jednání neskrývala zklamání. „Křesťanská unie do poslední chvíle doufala, že strany naleznou řešení,“ řekla Merkelová. I přes mnoho úprav a škrtů v programech podle kancléřky byli všichni partneři na dobré cestě ke shodě, píše Frankfurter Allgemeine Zeitung.

autor: rer
Spustit audio