Vzestup a pád příliš ambiciózního kulinářského impéria Jamieho Olivera

25. květen 2019

Britský webový deník Independent komentuje fakt, že skupina restaurací vlastněných proslulým britským kuchařem Jamiem Oliverem přešla pod nucenou správu. Na sociálních sítích podle listu vyvolal pád slavného kuchaře vlnu zlomyslných vtípků. Lidé se předhánějí v ironických poznámkách o „pomstě krocaních vřeten“.

Právě tento školní pokrm totiž slavný kuchař vyřadil z jídelníčku školy v Greenwichi. V rámci kampaně Obědy Jamieho Olivera tam před lety bojoval za zdravější stravování. Teď je však Twitter plný jedovatých poznámek o tom, že kdo se směje naposledy, ten se směje nejlépe. Zdá se, že vítězem jsou nyní vysoce procesované a karcinogenní točené krůtí párky.

Smutnější ovšem v pohledu britského serveru je to, že krach podniků ohrožuje až třináct set pracovních míst. Většina z 25 dotčených restaurací patří do Oliverovy skupiny italských podniků, kterou Brit provozoval od roku 2008. Independent ale upozorňuje, že už léta se na Olivera snáší kritika, že by se měl více věnovat řízení svých firem a méně upevňovat status kuchařské celebrity.

Nic pro slabé povahy

Nejspíš to přehnal s podnikatelskou expanzí. Vedle italských restaurací vlastní ještě řetězce Barbecoa a Fifteen, které skončily pod nucenou správou také. Kulinářské impérium ovšem pociťovalo tlaky už nějaký čas. V roce 2017 skončil i magazín Jamie.

Vyplatí se Michelinská hvězda?

restaurace

Skutečně se restauraci vyplatí, když získá prestižní ocenění v podobě Michelinské hvězdy? Vydáme se do té české, která pro letošní rok jednu hvězdu udržela...

Oliver potíže svaloval na klesající kurz libry, způsobený brexitem. Na vině jsou ale i rostoucí nájmy v prestižních lokalitách, náklady na pracovní síly a úrokové sazby. Změnily se i stravovací návyky – Britové chodí do restaurací daleko méně než kdykoliv v minulosti. Že by opět obavy z brexitu?

Počet restaurací v Británii meziročně klesl o 2,8 procenta, což je na celé Spojené království 768 podniků za rok, anebo 15 za týden. Oliver zjevně není jediným, kdo tlak pociťuje. Potíže mají i řetězce Gourmet Burger Kitchen, Carluccios, Prezzo a Strada.

Obecně platí, že tento druh podnikání není pro slabé povahy, vždycky šlo o nejistý byznys. Prestižní restaurace pro náročné mají málo cílových zákazníků a vidina zisků či návratnosti může být fatou morgánou.

Nevratný konec

Osud propuštěných může samozřejmě na trhu práce dále zkomplikovat situaci. Budou hledat nové zaměstnání v odvětví, které zažívá strmý pád, možná dokonce nevratný. Pokud se skutečně změnil postoj ke stravování, může být Oliverovo podnikání minulostí. Krach italských podniků dopadne i na bankovní dům HSBC, který je hlavním věřitelem Oliverovy společnosti.

V záplavě kritiky je však podle britského webového deníku snadné přehlédnout vše dobré, co třiačtyřicetiletý propagátor zdravého stravování udělal. Má za sebou více než dvacet úspěšných let kulinářského vysílání a bezpočet kuchařek, které k jídlu přitáhly davy zájemců. Jeho pořady se vysílaly v desítkách zemí. V roce 2005 mu královna Alžběta II. udělila Řád britského impéria.

„Můžeme si myslet, že dal příliš na sebepropagaci a někdy se i docela rád poslouchal. Pokud ale děti nejedí na školách připálené krůtí párky a vděčíme za to Jamiemu Oliverovi, není důvod se mu teď pochechtávat,“ uzavírá Independent.

autor: Rostislav Matulík
Spustit audio

Související