Vždy se stavíme na správnou stranu, tvrdí prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu

4. srpen 2014

Jak začíná český vojenský průmysl nabírat dech, rostou zároveň obavy, do jakých rukou se zbraně zdejší provenience můžou dostat.

Amnesty International upozorňuje, že skoro polovina vývozu českého vojenského materiálu směřuje do zemí, kde ho může státní aparát použít proti civilistům.

„Překvapuje mě to," okomentoval v Pro a proti údaje Amnesty International prezident České asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek.

Podle komplexních statistik asociace tvoří český export 40 % evropské státy, 10 % USA, 20 % jihovýchodní Asie, 20% Blízký východ a zbytek světa.


Hynek: „Když se podíváte na záběry z bojů v Libyi nebo jinde, vidíte, že na osobních automobilech jsou namonotovány kulomety nebo rakety. Jestliže se chce něco zneužít, tak se to zneužije. Když to nebude kulomet nebo osobní automobil, zneužijí se mačety, nože nebo můžou chlapi válčit kameny. Regulovat všechno je cesta do pekel."

Prezident asociace je přesvědčen, že nelze problém definovat jen jako spor zbraně versus lidská práva.

„Teď nehájím zájmy ekonomické, ale diskutuji o tom, že nemůžeme svět vidět černobíle. V případě, že někde hrozí bezpečnostní rizika, se musíme postavit na správnou stranu. A my se vždycky na správnou stranu stavíme."

Vedoucí kampaně české pobočk yAmnesty International Martin Balcar vysvětlil: „Česká republika ve své zahraniční doktríně mluví o indexu demokracií ve státech a oceňuje státy podle nezávislého indexu Freedom house.“


Balcar:„My skutečně máme zdokumentovaných 30 států, jako Vietnam, Egypt, Alžírsko, Saudská Arábie, Irák nebo Jemen. Na škále od 1 (nejlepší) až 7 (nejhorší) má například Saudská Arábie 7, což je školní čistá pětka z demokracie a dodržování lidských práv. 48 % českého vývozu zbraní jde do zemí, které mají index 4 a horší.“

Otázku, jestli je nutné, aby čeští výrobci vyváželi zbraně nebo vojenský materiál do zemí, které jsou z hlediska dodržování lidských práv nebo demokratických principů problematické, chápe vedoucí kampaně jako střet dvou aspektů: lidských práva a ekonomického zájmu.

„V žádném případě nechceme ohrožovat zájmy firem z ekonomického hlediska,“ ujistil Martin Balcar z Amnesty International.

autoři: tpa , oci
Spustit audio