Vzácné varhany z katedrály v Nantes zřejmě požár roztavil, píše francouzský deník Libération

20. červenec 2020

V západofrancouzském městě Nantes v sobotu vypukl požár, který výrazně poničil interiér zdejší gotické katedrály. Zničeny byly mimo jiné i velké varhany. Píše francouzský deník Libération.

Vzácný chrámový nástroj vznikl v roce 1621, v roce 1784 ho pak zrestauroval královský varhanář François-Henri Clicquot. 

Čtěte také

Další modernizaci zažily v roce 1970. Podle názoru znalců jde o velkou ztrátu především kvůli jejich vnější podobě.

Vyřezávaná varhanní skříň z dubového dřeva byla jedinečnou ozdobou interiéru katedrály, historické prvky ale zůstaly v hudební části nástroje. Jestli se z varhan něco zachovalo, to se prý dozvíme až po prozkoumání odborníka ministerstva kultury. 

Dá se ale očekávat, že se píšťaly vyrobené ze slitiny cínu a olova roztavily. Varhany ve Francii zažívají těžké období – v lednu 2017 poničila varhany v katedrále v jihofrancouzském městě Soissons zimní bouřka, loni zase požár naštěstí jen lehce poškodil varhany v pařížském chrámu Notre-Dame.

Syrské parlamentní volby

O nedělních syrských parlamentních volbách píše ruský deník Kommersant. Konání několikrát odložených voleb je především signálem pro Západ, že Damašek odmítá politické reformy. V říjnu minulého roku totiž zahájil činnost syrský ústavní výbor, který měl pod záštitou OSN vypracovat ústavní reformu. Právě na jejím základě se měly konat parlamentní a prezidentské volby.

Čtěte také

Jednání se však brzy zadrhla, protože představitelé opozice a syrské vlády nedokázali najít společnou řeč. Výbor má svou činnost obnovit v srpnu, to už ale bude mít země nový parlament.

Dá se proto očekávat, že výbor žádného kompromisu nedosáhne a v prezidentských volbách, plánovaných na rok 2021, opět zvítězí Bašár Asad. Nedělní volby přesto přinesly jednu novinku – kandidáty vybíraly místní organizace strany Baas, zatímco dřív je určovalo stranické vedení.

Iluze o demokratičnosti voleb si ale nedělá nikdo. Představitel opozice plukovník Fateh Hasún, na otázku co o volbách soudí obyvatelé guvernorátu Dar'á, odpověděl: „Zvykli jsme si, že Asadova rodina považuje Sýrii za své hospodářství. To ona vybírá rolníky, hlídače i trhovce. Rozhoduje také o tom, kdo bude jíst plody jejich práce.“ Guvernorát Dar'á byl od počátku syrské občanské války baštou odporu proti Asadovi a vládní armáda ho znovu obsadila až v roce 2018, připomíná ruský list.

Ženy ve švédské církvi

Švédská tisková agentura TT informuje, že funkci kněží ve švédské církvi historicky poprvé zastává více žen než mužů. Žen je v církvi 1533, mužů 1527. Rozdíl je to nepatrný, dá se tudíž říct, že v této věci panuje naprostá genderová rovnováha. Muži jsou ale častěji než ženy pastory, kdežto ženy působí v nižších pozicích. 

Církevní představitel, který se věnuje rozvojovým otázkám, novinářům sdělil: „Čím větší rovnost v církvi zavládne, tím budeme reprezentativnější“. První žena byla ve Švédsku vysvěcena na kněze v roce 1960.

Celý přehled zahraničního tisku si poslechněte v audiozáznamu.

autoři: Martina Mašková , Ladislav Dvořák , lup
Spustit audio

Související