Vyzvednutí starořeckého korábu

22. září 2010

U Sicílie byl z mořského dna vyzvednut vrak antického korábu. "Jde o nejlépe zachovanou antickou loď, jakou se kdy povedlo najít," tvrdí vedoucí celé operace archeolog Carlo Beltrame.

Plovoucí jeřáb Italské pobřežní stráže vyzvedl z mořského dna u sicilské Gely podstatnou část vraku starého 2 500 let. Loď má konstrukci korábů, jaké popisuje Homér v Iliadě. Lodní trup byl vyroben z planěk stažených k sobě provazy. Spáry utěsnili stavitelé lodi smolou. "Antické lodi takovéto konstrukce už byly nalezeny v Itálii, Francii, Španělsku a Turecku," říká odborník na podmořskou archeologii Carlo Beltrame z benátské Universitá Ca´Foscari. "Nález od Gely je nejnovější a také nejzachovalejší."

Vrak objevili náhodou amatérští potápěči v roce 1988. Loď dlouhá 21 metrů a široká 6,5 metrů vezla velký náklad zboží a sloužila k obchodování na rozsáhlém území Středomoří. Na palubě se našly amfory, olejové lampy, keramika a zbytky proutěných košů. Z nákladu lze usoudit na předchozí trasu plavby. Loď vyplula z Athén, zastavila u břehů Peloponésu, překonala Otrantský průliv a zamířila k řeckým koloniím na Sicílii. Do bezpečí v přístavu Gela jí zbýval urazit v divoké bouři necelý kilometr, když její těžce namáhaný trup praskl a loď šla ke dnu.

Archeologové zkoumali vrak na dně celých dvacet let. Zjistili, že loď představuje přechodný typ mezi dvěma zcela odlišnými technikami lodní konstrukce. Vedle tradičních provazových spojů se na trupu objevují i konstrukčně modernější spoje pomocí čepů. Vyzvednutý trup bude nyní dopraven k restaurování do britského Portsmouthu a pak se vrátí do Gely, kde mezitím pro jeho vystavení připraví zbrusu nové muzeum.

Zvukovou podobu této zprávy jste mohli slyšet v historickém magazínu Zrcadlo, který měl premiéru 22.8.2008.

autor: Jaroslav Petr
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.