Výživové doplňky prospívají imunitě. Účinek proti covidu ale není prokazatelný
V Británii, Spojených státech a Švédsku veřejnost sdílela s vědci údaje o svém covidu. U žen, které braly probiotika, omega-3 mastné kyseliny, multivitamíny nebo samotný vitamín D, zaslaná data ukázala menší riziko covidu. Vědci ale upozorňují, že jiné než podpůrné účinky těchto doplňků stravy se zatím neprokázaly.
Do speciální aplikace mohli dobrovolníci zadat údaje o svých příznacích, výsledcích testů i o svém dalším zdravotním stavu. A také dostali za úkol vyplnit, zda pravidelně berou výživové doplňky a jaké. Své odpovědi mohli zaslat i bezpříznakoví pacienti.
Čtěte také
U žen všeho věku a tělesné váhy, které braly probiotika, omega-3 mastné kyseliny, multivitamíny nebo samotný vitamín D, dotazník ukázal nižší riziko, že se nakazí covidem. Zpráva o tom vyšla v časopise British Medical Journal.
U probiotik bylo riziko nižší o 14 procent, u omega-3 mastných kyselin o 12 procent, u multivitamínů o 13 procent a u samotného vitamínu D o 9 procent. To ale podle vědců prozatím není významné zjištění.
„Já bych tu studii bral opatrně,“ zdůrazňuje biolog Julius Lukeš. Připouští, že v době pandemie je přirozené, že se veřejnost snaží hledat různé možnosti léčby. I sami autoři průzkumu ale uvádějí, že na podporu dat z dotazníku by bylo třeba udělat seriózní klinické studie.
„Mnohem důležitější je kontrolovat tělesnou váhu,“ dodává Lukeš. Svá data poslaly vědcům především ženy, byl jich 67 procent ze všech, kdo se do dotazníku zapojili. Více než polovina z nich měla nadváhu.
Předávkování vitamínem
Za pozornost podle vědců stojí také vitamín D. Ten je ale rozpustný v tucích, proto bychom si měli dát pozor, abychom se jím nepředávkovali. „Praktickým lékařům jsme zapomněli radit, že mají občas pacientům změřit hladinu vitamínu D,“ poznamenává epidemiolog a infektolog Petr Smejkal.
Čtěte také
Zdůrazňuje, že zvláště lidé, kteří nechodí často na slunce, můžou trpět nedostatkem tohoto vitamínu. I po této studii platí, že dodatečné vitamíny a další zmíněné doplňky stravy podporují kvalitní imunitní odpověď, ale proti covidu samy o sobě nezabírají.
„Lidé věří tomu, že když se každé ráno naládují multivitamíny, snad to k něčemu bude. Ale kolikrát by stačilo zamyslet se nad skladbou stravy a dát si více ovoce,“ dodává lékař.
Poslechněte si celou Laboratoř o vlivu doplňků stravy na imunitu, posílení účinků remdesiviru a o pandemických opatřeních, která nejméně bolí. Účinkují epidemiolog a infektolog Petr Smejkal, biolog Julius Lukeš a herec Igor Bareš.
Související
-
Kdyby se koronavirus nešířil ve městech, pandemie by asi skončila. Vědci to odvodili z tempa mutací
Koronavirus SARS-CoV-2 koloval ve Wuchanu zřejmě několik měsíců před prvními případy covidu z října 2019. Ale ještě neškodil. Pomohlo mu šíření v čínských městech.
-
Strava bohatá na cukry může zhoršit diabetikům čich. Čich souvisí s výživou víc, než jsme si mysleli
Některým pacientům s diabetem se zhoršují čichové schopnosti. Vědci ze Švédska, Polska a Číny doložili, že k tomu může přispět strava, v níž převládají sacharidy.
-
Podle výzkumu Yaleovy univerzity může virus nachlazení porazit chřipku
Nástupu chřipky může zabránit rinovirus, jeden z původců běžného nachlazení nebo rýmy. Imunitní pohotovost, kterou rinovirus vyvolal, většinou chřipkovou infekci zastavila.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.