Výživové doplňky prospívají imunitě. Účinek proti covidu ale není prokazatelný

8. květen 2021

V Británii, Spojených státech a Švédsku veřejnost sdílela s vědci údaje o svém covidu. U žen, které braly probiotika, omega-3 mastné kyseliny, multivitamíny nebo samotný vitamín D, zaslaná data ukázala menší riziko covidu. Vědci ale upozorňují, že jiné než podpůrné účinky těchto doplňků stravy se zatím neprokázaly.

Do speciální aplikace mohli dobrovolníci zadat údaje o svých příznacích, výsledcích testů i o svém dalším zdravotním stavu. A také dostali za úkol vyplnit, zda pravidelně berou výživové doplňky a jaké. Své odpovědi mohli zaslat i bezpříznakoví pacienti.

Čtěte také

U žen všeho věku a tělesné váhy, které braly probiotika, omega-3 mastné kyseliny, multivitamíny nebo samotný vitamín D, dotazník ukázal nižší riziko, že se nakazí covidem. Zpráva o tom vyšla v časopise British Medical Journal.

U probiotik bylo riziko nižší o 14 procent, u omega-3 mastných kyselin o 12 procent, u multivitamínů o 13 procent a u samotného vitamínu D o 9 procent. To ale podle vědců prozatím není významné zjištění.

„Já bych tu studii bral opatrně,“ zdůrazňuje biolog Julius Lukeš. Připouští, že v době pandemie je přirozené, že se veřejnost snaží hledat různé možnosti léčby. I sami autoři průzkumu ale uvádějí, že na podporu dat z dotazníku by bylo třeba udělat seriózní klinické studie. 

„Mnohem důležitější je kontrolovat tělesnou váhu,“ dodává Lukeš. Svá data poslaly vědcům především ženy, byl jich 67 procent ze všech, kdo se do dotazníku zapojili. Více než polovina z nich měla nadváhu. 

Předávkování vitamínem

Za pozornost podle vědců stojí také vitamín D. Ten je ale rozpustný v tucích, proto bychom si měli dát pozor, abychom se jím nepředávkovali. „Praktickým lékařům jsme zapomněli radit, že mají občas pacientům změřit hladinu vitamínu D,“ poznamenává epidemiolog a infektolog Petr Smejkal.

Čtěte také

Zdůrazňuje, že zvláště lidé, kteří nechodí často na slunce, můžou trpět nedostatkem tohoto vitamínu. I po této studii platí, že dodatečné vitamíny a další zmíněné doplňky stravy  podporují kvalitní imunitní odpověď, ale proti covidu samy o sobě nezabírají.

„Lidé věří tomu, že když se každé ráno naládují multivitamíny, snad to k něčemu bude. Ale kolikrát by stačilo zamyslet se nad skladbou stravy a dát si více ovoce,“ dodává lékař.

Poslechněte si celou Laboratoř o vlivu doplňků stravy na imunitu, posílení účinků remdesiviru a o pandemických opatřeních, která nejméně bolí. Účinkují epidemiolog a infektolog Petr Smejkal, biolog Julius Lukeš a herec Igor Bareš.

Spustit audio

Související