Vyvracíme mýty o řepkovém oleji: Je zcela bez pesticidů a na smažení je lepší než slunečnicový

26. leden 2020

Spotřebitelský časopis dTest se tentokrát zaměřil na kvalitu řepkového oleje. Otestoval 17 vzorků klasických rafinovaných řepkových olejů a jeden nerafinovaný. Jak dopadly?

 

Jaký je rozdíl mezi rafinovaným a nerafinovaným olejem?

Rafinovaný olej je chemicky vyčištěný a zbavený všech přírodních látek. Je chuťově neutrální bez charakteristické vůně. Zároveň je velmi tepelně stabilní. Díky tomu je možné ho používat v kuchyni všemi možnými způsoby.

Nerafinovaný olej naopak obsahuje celou řadu přírodních látek, antioxidantů. Z výživového hlediska je proto zajímavější. Ovšem na úkor jeho tepelné stability. Hodí se tedy spíše na studenou kuchyni. Nedá se na něm smažit, rychleji se rozkládá a kazí. Někdy je cítit po oříškách nebo má tmavší barvu. Musí se prodávat ve tmavých lahvích. Má zpravidla krátkou dobu trvanlivosti a po otevření se musí skladoval v ledničce.

Věřte svým smyslům

Řepkový olej je výborný ve studené kuchyni

Odborníci u testovaných vzorků hodnotili především jejich tepelnou stabilitu a celkovou kvalitu, tedy míru rozkladu, žluklosti a odolnosti proti vysokým teplotám.

Kromě toho přistoupili i k senzorickému hodnocení a sledovali obsah nežádoucích látek, konkrétně pesticidů a skupiny MPCD. To jsou chemikálie, které mohou vznikat v oleji při jeho rafinaci.

Jak poznat kvalitu oleje i bez laboratoře?

Jan Maryška z časopisu dTest doporučuje věřit vlastním smyslům. Rafinovaný olej by neměl mít žádnou chuť ani vůni a měl by mít světlou barvu. Jakékoli jiné senzorické vlastnosti, například občas se objevující zápach rybiny při smažení, ukazují na to, že olej už není v nejlepší kondici.

Jaký je rozdíl mezi klasickým a fritovacím olejem?

Fritovací olej je někdy označení pro směs rostlinných tuků, která je uzpůsobena tak, aby složení mastných kyselin dávalo výrobku co největší odolnost při vysokých teplotách. Dá se využít i ve studené kuchyni, ale nebývá tak chutný jako jednodruhový olej.

Nebojte se řepky, potvrdil test

„Když odhlédneme od žlutých polí, která na nás v květnu útočí, tak proti řepkovému oleji nemůžeme říct nic špatného,“ vyvrací mýty o jeho zdravotní závadnosti Jan Maryška z časopisu dTest.

Brukev řepka olejka (ilustrační foto)

„V řepkovém oleji je málo mastných kyselin, které by se mohly vlivem tepla rozkládat a mohly by z nich vznikat nějaké nežádoucí produkty. Na smažení se hodí mnohem lépe než slunečnicový olej.“

Kromě toho má řepkový olej taky poměrně vysoký obsah prospěšných omega-3 mastných kyselin. Maryška vyvrací i mýtus o tom, že se při pěstování řepky používá nadměrné množství pesticidů.

„Při testech jsme je našli pouze u dvou vzorků. Ale jejich množství bylo hluboce podlimitní. A například na často skloňovaný glyfosát jsme nenarazili vůbec v žádném z olejů.“

Výsledky testu

Hodnotitelé u testovaných olejů nenarazili na žádný závažný problém, pouze na drobné rozdíly v kvalitě, které byly dány nižší tepelnou stabilitou.

První místa v testu patřila olejům nižší cenové hladiny.

  1. olej značky Vitador (prodává se pouze v Lidlu)
  2. Rodinná edice olejů značky Glencore (v obchodě je najdete pod nadpisy Babičce, Pro mne, Pro tetičku atp.)
  3. olej značky Albert.

Na posledním místě mezi rafinovanými oleji skončil řepkový olej značky Lukana. Úplně nejnižší bodový zisk si odnesl nerafinovaný řepkový olej se známkami žluklosti.

Spustit audio

Související