Vystrčil: Bez prezidenta mohou povolební jednání pokračovat ještě více než měsíc. Eskalovat teď situaci mi přijde neetické

Mluvčí Ústřední vojenské nemocnice Jitka Zinke v pondělí ubezpečila, že stav prezidenta Miloše Zemana je stabilizovaný. Ten je hospitalizován na pracovišti intenzivní medicíny, kam byl převezen v neděli po 13. h, krátce po jednání s premiérem Babišem (ANO). Kancelář prezidenta další podrobnosti o prezidentově stavu nezveřejnila. Bližší informace o tom, zda a případně kdy bude prezident schopen pověřit někoho sestavením vlády, nemá ani předseda Senátu Miloš Vystrčil.

Čtěte také

Vystrčil už přes média prezidentovu kancelář požádal, aby začala informovat, jestli je prezident ve stavu, kdy je schopen vykonávat všechny své ústavní funkce. „Učinil jsem tak zatím pouze veřejně přes média. Budeme se nyní radit s dalšími kolegy, jestli tak máme učinit i oficiálně, například nějakým dopisem,“ upřesňuje předseda Senátu.

Ani to úřední obrácení ale pro prezidenta a jeho kancelář neznamená žádnou povinnost a bude záležet, jestli se způsob informování změní nebo nikoliv. Protože je potřeba si znovu zopakovat, že to není o tom, že by někdo chtěl podrobně vědět, co je panu prezidentovi, jaké bere prášky a na co se léčí. Je ale potřeba, abychom věděli, jestli je způsobilý, aby vykonával úřad prezidenta, protože je to důležité vždy a nyní v době povolební ještě více než obvykle.

Klíčové je až jmenování premiéra

Jaké jsou možné další kroky ale Miloš Vystrčil odmítá dopředu sdělit, protože by to situaci podle něj jen zbytečně eskalovalo a to by nepovažoval s ohledem na prezidenta a jeho rodinu etické. V prvních dnech není role prezidenta zásadní a k tomu, aby jednání mohla probíhat, není potřeba žádný krok pana prezidenta,“ vysvětluje.

Čtěte také

„Pokud by se stalo, že prezident nic nedělá, sejde se třicátý den po volbách Poslanecká sněmovna. Tam si zvolí předsedu, který svolá první řádnou schůzi. Po ní, předpokládám, vláda podá demisi. To znamená, že začne vládnout v demisi a v tom okamžiku začnou probíhat nějaká jednání o možné vládě. Buď tam budou existovat nějaká pověření, nebo nebudou. Ani to není pořád překážkou.“

Prvním okamžikem, kdy se politické procesy bez prezidenta neobejdou, je moment jmenování nového premiéra. To znamená, že období, kdy jsme schopni vše zvládat a řešit víceméně bez pana prezidenta, je více než měsíc,“ ujišťuje.

Hosty Věry Štechrové byli:

  • Miloš Vystrčil, předseda Senátu (za ODS);
  • Václav Dolejší, politický komentátor SeznamZpravy;
  • Jan Herzmann, politický analytik a odborník na průzkumy veřejného mínění.

Dokáže se Andrej Babiš přeorientovat na novou roli opozičního lídra? A v čem se nejvíce lišily předvolební průzkumy od skutečného hlasování voličů? Poslechněte si celou polední publicistiku s Věrou Štechrovou.

autoři: Věra Štechrová , and
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.