Vystoupit z NATO a znárodňovat za náhradu, představuje Vojtěch Filip hlavní témata komunistů

26. červen 2017

Mír, spravedlnost a bezpečí. KSČM je slibuje voličům, pokud jí dají hlas v letošních parlamentních volbách. Komunisté mají v programu třeba růst minimální mzdy a progresivní zdanění podniků. Chtějí také dostavět jadernou elektrárnu Dukovany a rozvíjet družstevní a komunální podniky. A požadují, aby Česká republika vystoupila ze Severoatlantické aliance.

„Vystoupení by musela předcházet nová bezpečnostní konference, podobná té z roku 1975 v Helsinkách. Spojené státy, Rusko a Čína by na ní garantovaly, že evropské území nevyužijí jako válčiště. V takové situaci by mohlo dojít k transformaci NATO, které je reliktem studené války,“ vysvětluje předseda KSČM Vojtěch Filip.


Největším nebezpečím pro Českou republiku je okupační noha těch, kdo jsou vítáni jako migranti, ale ve skutečnosti to mohou být vojáci skryté armády Islámského státu.Vojtěch Filip

Severoatlantický pakt podle něj nesplnil očekávání členských států. Některé z nich se navíc podílely na rozvratu států severní Afriky během tzv. arabského jara, což způsobilo nárůst migrace. Právě s ní spojená krize je podle Filipa největším nebezpečím pro Českou republiku.

Požadavek na vystoupení z NATO odmítá většina politických stran, což v podstatě vylučuje možnost, aby se KSČM stala vládní stranou. „Jsem přesvědčen, že ne. Není to věc, kterou můžete udělat ze dne na den. My veřejně říkáme, kam a za jakých okolností chceme dospět. Nejsme hazardéři, kteří by najednou řekli, že odteď budeme svou bezpečnost zajišťovat sami,“ podotýká.

Znárodňování za náhradu

V programu komunisté mají také obnovu vlastnictví státu v klíčových oblastech ekonomiky a infrastruktury – vodní, plynové, elektrické a dopravní, což v překladu může znamenat znárodňování. „I to je možné, samozřejmě za náhradu. Třeba v případě vodních zdrojů by to znamenalo vykupování akcií vodárenských společností,“ navrhuje Filip.

Vodovodní trubky v Miroticích jsou staré, plné kalů, proto z kohoutků často teče špinavá voda. Ilustrační foto

Financovat by to chtěl ze státního rozpočtu, taková investice by se podle komunistů vyplatila. „Z České republiky ročně odchází téměř 400 miliard zisků zahraničních firem a bank. Pokud by se nám podařilo získat ty akcie, příjem vodárenských společností by tu zůstal. To není složitá rozpočtová operace," tvrdí Filip.

KSČM není KSČ

Zatímco v západní Evropě se levici daří oslovovat mladé, Vojtěch Filip přiznává, že v tomto má KSČM rezervy. Komunisté proto mají v programu právo na první zaměstnání, aby mladí lidé mohli získat praxi, kterou většina zaměstnavatelů požaduje. Mladým chtějí pomoci i s pořízením vlastního bydlení, ale i s možnostmi vzdělání formou různých stipendií.


Spojovat KSČM a 50. léta je stejné, jako kdybych říkal, že KDU-ČSL je odpovědná za upálení Jana Husa. To byla také justiční vražda.Vojtěch Filip

Nemůže ale ona rezerva spočívat i v něčem jiném? 27. června je Den památky obětí komunistického režimu, v tento den v roce 1950 byla popravena Milada Horáková a další tři lidé. Neodrazuje právě tato historie mladé lidi od toho, aby KSČM dali svůj hlas?

„Komunistická strana Čech a Moravy má vlastní sedmadvacetiletou historii. Pokud někdo chce spojovat KSČM a KSČ, tak jistě může, ale my jsme stranou poučenou chybami minulosti,“ tvrdí Filip. Předlistopadovou minulost podle něho vytahují především ti, kdo nemají argumenty proti programu KSČM.

Jak financovat dostavbu jaderný elektráren? A jaký volební výsledek by považoval za úspěch? Poslechněte si celé Interview Plus >>
autoři: ert , bum
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.