Výstava v Brně přibližuje slavnou éru moderní gymnastiky

21. květen 2012

Nevíš-li odkud jdeš, nemůžeš vědět, kam míříš - to je výstižné motto výstavy nazvané Počátky moderní gymnastiky, která je k vidění v Univerzitním kampusu v Brně-Bohunicích.

Expozice čítající desítky fotografií, článků a medailí má totiž především mladým závodnicím představit nejúspěšnější období domácí moderní gymnastiky. Současná generace gymnastek o něm totiž často prý nemá ani ponětí.

Základem výstavy mapující období od roku 1953 do roku 1970 jsou archivní materiály úspěšných brněnských gymnastek - dvojčat Jiřiny Langové- Machatové a Hany Bubníkové- Machatové, která je navíc vicemistryní světa z roku 1965.

Doprovod na závodech obstarával klavírista

Ve vitrínách je k vidění třeba i původní náčiní, se kterým se dříve cvičilo. Návštěvníci se ale dozví například i to, že dříve byl jednou z disciplín skok přes laťku nebo motouzek, že gymnastky měly možnost sestavu opakovat, nebo že jim při závodech hrála jako doprovod místo reprodukované živá hudba.

„To bylo příjemné. Klavírista byl skutečně sehraný a nejkrásnější bylo, když se vám stalo něco, že vám uteklo náčiní a on udělal jenom něco jako pa da dam a jelo se dál,“ vzpomíná jedna gymnastka Hana Bubníková- Machatová s tím, že expozice má nejen současné generaci závodnic a trenérek přiblížit slavnou historii tohoto sportu.

Výstavu Počátky moderní gymnastiky můžete navštívit v Univerzitním kampusu v brněnských Bohunicích až do 19. června.

autor: Zuzana Plíšková
Spustit audio